Nevšední knedlíky s bramborovou kaší. Babičkovský recept představila Vendula Zunová
Zbyla vám bramborová kaše? Rozhodně ji nevyhazujte, protože v kuchyni se dá prakticky všechno zužitkovat. Důkazem je i recept Venduly Zunové z Tatobit. Její babička plnila knedlíky kaší, která zbyla z předešlého dne. A výsledkem bylo plnohodnotné jídlo nebo skvělá příloha.
Knedlíky s bramborovou kaší
bramborová kaše z druhého dne
pepř
sůl
5 stroužků česneku
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek vlažné vody
kelímek zakysané smetany
2 cibule
lžíce sádla
Postup:
Do den odleželé kaše přidáme pepř, sůl, utřený česnek a promícháme. Uleželá kaše je důležitá, protože získá tužší konzistenci a je jí možno knedlíky plnit.
Cibuli nakrájíme na kostičky (velikost záleží na naší chuti) a osmahneme do zlatohněda.
V míse si z mouky, vody a trochu soli vypracujeme těsto. Výsledná konzistence těsta by měla vláčná.
Z hotového těsta vyválíme váleček, který nařežeme na kostičky. Kostičky pak rukou rozmáčkneme na placku, do které dáme trochu bramborové kaše. Zabalíme ji jako buchty do podoby kulatého knedlíku – podobného těm ovocným.
Vaříme v osolené vroucí vodě, dokud knedlíky nevyplavou (cca 5 minut).
Knedlíky podáváme ozdobené kysanou smetanou a posypané orestovanou cibulkou.
Vendula Zunová
Bydlí v nově postavené roubence na bývalé louce nad vesnicí. Z kuchyně se dívá na zříceninu Trosek v Českém ráji. V kuchyni má i funkční nová kachlová kamna. Za pecí její práci v kuchyni sledují její dvě dcery. A také nám pomohly s přidáním ingrediencí do knedlíků. Recept pochází od babičky.