Máte rádi dršťkovou polévku? Zkuste verzi, která zachutnala Lešku Semelkovi
Ve slavném pražském hostinci U Medvídků předvedl šéfkuchař Eduard Kolda, jak si připravit pravou hospodskou dršťkovou polévku s rohlíkem. Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem pozvali na tradiční dobrotu i hudebníka Leška Semelku. Jak jim zachutnala?
Dršťková polévka
500 g hovězích drštěk
2 lžíce vepřového sádla
2 najemno nakrájené velké cibule
2 lžíce rajského protlaku
1 polévková lžička mleté sladké papriky
špetka majoránky
2 stroužky česneku, drcené
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
1,5 l vývaru z kostí nebo masa a kořenové zeleniny
mleté chilli podle chuti
Postup:
Dršťky dobře vypereme v několika vodách (čtyřikrát) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pak vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit čtyřikrát.
Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší proužky (ne nadrobno).
V rozpáleném hrnci zpěníme na sádle nakrájenou cibuli. Za stálého míchání restujeme dozlatova. Přidáme špetku kmínu, rajčatový protlak a restujeme, dokud protlak nezačne hnědnout. Poté přidáme mletou papriku a za stálého míchání restujeme. Podlijeme vývarem, přidáme nasekaný česnek, který se musí lehce zabarvit do zlatova. Tím máme připravený základ.
Do základu přidáme předvařené dršťky a vaříme 20 minut. Poté zahustíme cibulovou jíškou, promícháme a provaříme 30 minut.
Na závěr dochutíme majoránkou, solí, pepřem a nadrceným česnek. Podáváme s chlebem nebo pivními rohlíky.
Cibulová jíška
2 lžíce sádla
100 g hladké mouky
cibule
Postup:
Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém sádle, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.
Eduard Kolda
Šéfuje moderní kuchyni v tradičním hostinci U Medvídků v Praze. Pracuje tu i se svou ženou, která velí cukrářské dílně a připravuje zákusky. Eduard denně připraví se svým týmem až 2 000 porcí. V hostinci podávají i nejsilnější pivo na světě XBEER 33, které má 33 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.