Jana Boušková uvařila slepici na červeném oleji

Největší audioportál na českém internetu

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal a Jana Boušková | Foto: Tomáš Rypan, Český rozhlas

Jana Boušková uvařila slepici na červeném oleji

Do rozhlasové kuchyně Pochoutek vtrhl jako živel vždy veselá herečka Jana Boušková. Přijala pozvání své kamarádky Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala k vaření a klábosení u plotny. Uvařila slepici na červeném oleji.

Během vaření a následně trhání masa na nitě jste se dozvěděli, kde všude v Evropě byla Jana společně s Naďou, proč Naďa kradla v Itálii párky a jak velký baťoh měla Jana. Dozvěděli jste se něco o slepicích a také o staré české kuchyni.

Slepice na červeném oleji:
1 celá slepice, slunečnicový olej, chilli koření (můžeme přidat i čerstvé feferonky), sojová omáčka (bez příchuti), 1 dcl bílého vína, sůl

Postup:
Slepici uvaříme do stavu, kdy se maso od kostí samo oddělí, zbavíme ji kůže, kostí, chrupavek, maso rozporcujeme na jemné kousky. Na pánev si dáme trošku slunečnicového oleje, přidáme chilli nebo kajenský pepř, když se to začně "škvířit", naleje se na slepici. Dále přidáme 1-2 lžíce hořčice (dle velikosti slepice), přidáme 10 až 15 lžic české sojové omáčky (bez příchuti), půl deci bílého kvalitního suchého vína. Promícháme a na závěr můžeme přidat pár lžic vývaru. Doporučujeme nechat uležet.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.