Jana Boušková uvařila slepici na červeném oleji
Do rozhlasové kuchyně Pochoutek vtrhl jako živel vždy veselá herečka Jana Boušková. Přijala pozvání své kamarádky Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala k vaření a klábosení u plotny. Uvařila slepici na červeném oleji.
Během vaření a následně trhání masa na nitě jste se dozvěděli, kde všude v Evropě byla Jana společně s Naďou, proč Naďa kradla v Itálii párky a jak velký baťoh měla Jana. Dozvěděli jste se něco o slepicích a také o staré české kuchyni.
Slepice na červeném oleji:
1 celá slepice, slunečnicový olej, chilli koření (můžeme přidat i čerstvé feferonky), sojová omáčka (bez příchuti), 1 dcl bílého vína, sůl
Postup:
Slepici uvaříme do stavu, kdy se maso od kostí samo oddělí, zbavíme ji kůže, kostí, chrupavek, maso rozporcujeme na jemné kousky. Na pánev si dáme trošku slunečnicového oleje, přidáme chilli nebo kajenský pepř, když se to začně "škvířit", naleje se na slepici. Dále přidáme 1-2 lžíce hořčice (dle velikosti slepice), přidáme 10 až 15 lžic české sojové omáčky (bez příchuti), půl deci bílého kvalitního suchého vína. Promícháme a na závěr můžeme přidat pár lžic vývaru. Doporučujeme nechat uležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.