Laďka Něrgešová připravila smaženého kapra s bramborovým salátem
S herečkou a moderátorkou Laďkou Něrgešovou jsme si udělali v Pochoutkách s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem malou generálku na Štědrý den. Usmažili jsme si kapra a udělali k němu bramborový salát.
Dozvěděli jste se, jak dělá bramborový salát Laďka, co tam rozhodně nedává a co tam chybět nesmí. Dokonce naučila Naďu krájet brambory na kostičky. Popovídali si o Vánocích, zvycích a tradicích.
Smažený kapr:
kapří filety, strouhanka, hladká mouka, vejce, olej, trochu mléka a sůl
Bramborový salát:
1 mrkev, 1 celer, 5 sterilovaných okurek, 3 vejce, 2 kilogramy salátových brambor, 2 cibule, trošku petrželky, kelímek majonézy, trošku oleje, hořčice, lák z okurek, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Uvaříme brambory, vajíčka a kořenovou zeleninu. Naporujeme si kapra a vykostíme ho. Obalíme ho v mouce, pár kousků v horčici a ve strouhance a pár kousků ve vajíčkách s mlékem a stouhence. Poté opečeme. Uvařenou zeleninu, cibuli a nakládané okurky nakrájíme na kostičky a smícháme s majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Po usmažení kapra strčíme do trouby a položíme na něj kousek másla a necháme máslo rozpustit (lehce zapéct). Dozdobí na talíři petrželkou.
Poznámka: Zelenina by se měla uvařit ideálně jeden den předem v nálevu (voda, lžíce octu, jeden bobkový list, 5 kuliček celého černého pepře, lžička cukru krupice, sůl a 3 kuličky nového koření)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.