Kotlet pražského uzenáře se všemi řeznickými dobrotami jsme udělali pro Reye Korantenga
Na sváteční oběd pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal do restaurace U Pecků v Praze 9 milovníka klasické české kuchyně moderátora Reye Korantenga. Prozradil nám, kdy se poprvé opil, proč nevaří a jaká africká jídla ochutnal. Ale hlavně se s námi naučil přípravu vepřového kotletu pražského uzenáře, který připravil šéfkuchař Vít Pecka.
Kotlet pražského uzenáře
Ingredience pro 4 osoby:
4 vepřové kotlety
sůl
pepř
grilovací koření
200 g anglické slaniny
200 g šunky
200 g vídeňských párků
200 g pikantní klobásy
½ cibule
3 nakládané okurky
olej
Postup:
Kotlety nařízneme od kosti, aby se nekroutily, ochutíme kořením, zakápneme olejem, a to vše nejlépe den dopředu. Necháme proležet zakryté v lednici.
Pak si rozpálíme pánev, kápneme na ni olej a vložíme kotlety. Zprudka je opečeme, aby se maso zatáhlo. Zmírníme oheň, přendáme kotlety do pekáčku a dogrilujeme je cca 10 minut.
Ve výpeku v pánvi orestujeme na půlkolečka nakrájenou klobásu, na kolečka nakrájené párky, šunku a slaninu na nudličky. Pak přidáme cibulku, a když zesklovatí, přihodíme na nudličky nakrájenou okurku. Lehce podlijeme vepřovou šťávou. Celková příprava trvá 5 minut.
Před podáváním kotlety přelijeme omáčkou s uzeninou a necháme lehce pod grilem „dojít“, aby maso natáhlo chuť.
Podáváme s restovanými brambory. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu tuku, rozpálíme a brambory uvařené ve slupce potom pomalu opékáme z obou stran. Brambory jen osolíme.
Vít Pecka
Vyučil se v RAJ v Praze 4 a pracoval a vařil dokonce i na ruzyňském letišti v Praze. Tvrdí, že do správné restaurace patří pivo a nejraději vaří tradiční českou kuchyni.
V Restauraci u Pecků s ním pracuje v podstatě celá rodina – děti i manželka. Drží se hesla: „Dobrý podnik dělá výborné jídlo, výborné pivo, správné místo a také správní lidé.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.