Zdravý hamburger z krůtího masa s fenyklem v portobellu místo housky pro Pavla Karase
Hamburgery jsou stále v restauracích oblíbené. Jeden zdravý kousek z krůtího masa s fenyklem, sušenými rajčaty a podávaný místo v housce v žampionech portobello, jsme ochutnali od šéfkuchaře Pavla Kyzra. Tahle lehká a masová kombinace zachutnala i milovníkovi grilování – meteorologovi Pavlu Karasovi.
Krůtí hamburgery s fenyklem v portobello žampionech
Ingredience na 4 porce:
750 g namletých krůtích stehen (maso je šťavnatější)
sůl
pepř
mletý fenykl
1 čerstvý fenykl
2 stroužky česneku
1 snítka ploché petrželky
100 g sušených rajčat v oleji
1 vajíčko
8 kloboučků portobella (2 na každý hamburger)
salát polníček
pár kapek bílého vinného octa
rajčata
červená cibule
moučkový cukr
rozmixované ovesné vločky na zahuštění masa
Postup:
Do mísy dáme najemno namleté krůtí maso. Okořeníme ho fenyklem, solí a pepřem, přidáme prolisovaný nebo na malé kousky nakrájený česnek. Přihodíme na malé kostičky nakrájený čerstvý fenykl a nakládaná rajčata, posekanou petrželku a 1 vejce. Vše spojíme dohromady a vytvarujeme hamburgery.
Na pánev do rozpáleného oleje dáváme hamburgery v pokojové teplotě. Opečeme půl minuty po obou stranách a vložíme na 7 - 10 minut dopéct do trouby, vyhřáté na 180 °C.
Hlavičky hub osolíme a také krátce opečeme na olivovém oleji. Dáme je dopéct do trouby na 10—12 minut při 180 °C.
Nakrájíme si na nudličky čerstvý fenykl, zakápneme ho olivovým olejem, osolíme a přidáme trošku moučkového cukru a několik kapek citronové šťávy.
Rajčata a červenou cibuli nakrájíme na plátky.
A pak už sestavíme budoucí krůtí hamburger. Každá část hamburgeru by měla být ochucená. Dospodu dáme houbu, polníček pokapaný olivovým olejem (vinným octem), rajče, cibulku, fenyklovou směs, maso a přiklopíme opět kloboučkem portobella. Hamburger se jí příborem.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. V současnosti působí i jako šéfkuchař Green restaurantu v Praze - Jinonicích. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení pokrmů používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.