Sirup z ostružin
S úterními recepty vás opět zveme do světa přírody a její léčivé síly. Dnes konkrétně do světa ostružin.
Jejich léčebná síla spočívá v bioflavonoidech. Tedy v látkách s antioxidačními účinky. Dalšími prospěšnými látkami v ostružinách jsou pak vitamín C, draslík, hořčík, železo a kyselina listová.
Budete potřebovat:
- 2 kg ostružin
- cca 2 kg cukru (podle množství šťávy)
- 120 ml citronové šťávy
Postup:
- Z opláchnutých ostružin vymačkáme šťávu.
- Můžeme použít odšťavňovač nebo jemný cedník tak, že ostružiny pomeleme v mlýnku na maso a hmotu protlačíme přes cedník.
- Šťávu necháme 2 dny odstát v pokojové teplotě.
- Z odstáté šťávy odstraníme po dvou dnech škraloup, který se na povrchu vytvořil, a přecedíme přes jemnou gázu.
- Na 1 litr tekutiny potřebujeme asi 1 a ½ kg cukru, 200 ml vody a 60 ml citronové šťávy.
- Cukr, vodu a citronovou šťávu přivedeme za stálého míchání k varu.
- Poté přidáme šťávu z ostružin a vaříme asi 2-3 minuty na mírném ohni.
- Z povrchu sbíráme a odstraňujeme pěnu.
- Poté hotový sirup naléváme do lahve, kterou ihned dobře uzavřeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.