Jedinečný masový mozeček podle strýčka Hromka od Jarmily Uhrovičové z Mikulčic
Recept z pravé slovácké zabíjačky nám prozradila a naučila Jarmila Uhrovičová z Mikulčic. Její strýček Hromek ji naučil naprosto jedinečnou přípravu hodně masového mozečku, který se kdysi podával místo oběda na zabíjačce. Je sytý, ale dokonalý!
Postup
- 200 g sádla
- 750 g vepřového masa (plec, krkovice)
- 1 vepřová ledvina
- 1 vepřové slezina
- 1 brzlík
- 1 vepřová panenka
- 1 vepřový mozeček
- 300 g vepřových jater
- 2 cibule
- 1 palice česneku
- 4 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžičky mletého pepř
- 3 špetky soli
- 50 ml červeného vína
Všechny druhy masa a vnitřností, stejně jako sádlo, nasekáme nožem nadrobno. Jako bychom připravovali jemný tatarský biftek.
Do velkého hrnce dáme trošku vody a sádlo. Sádlo vyškvaříme a teprve potom postupně přidáváme jednotlivé druhy masa a vnitřností. Nejprve přijde na řadu krkovice a plecko, po 10 minutách vnitřnosti – brzlík, slezina a ledvina. Nakonec přidáme panenku a vše společně dusíme pod poklicí asi 1 hodinu.
Mezitím si nakrájíme cibule nadrobno. Jednu necháme syrovou, druhou osmažíme na trošce sádla do růžova. Syrovou nakrájenou cibuli dáme do hrnce, až bude maso poloměkké a smaženou až na samotný závěr před dokončením.
Na závěr přidáme játra, propasírovaný česnek, mozeček, přisolíme, okořeníme pepřem a paprikou a přilijeme malý pohár vína. Vše necháme na plotně provařit ještě 5–10 minut. Nakonec přidáme smaženou cibulku.
Podáváme například s chlebem.
Jarmila Uhrovičová
Recept se naučila už jako malá před 50 lety, když pomáhala na zabíjačkách. Tento masový mozeček připravoval strýček Hromek, proto recept nazvala po něm. Je to prý jedinečný recept, který se dělává jen na Slovácku a jen v jedné rodině.
Přivítala nás se svými přáteli v nádherném slováckém stavení na návsi v Mikulčicích. Přichystala s nimi i občerstvení a také poctila domácí pálenkou. Vařilo se na pravých kamnech a užili jsme si příjemný den, jakýsi návrat do starých dobrých časů. Moc děkujeme!