Kynuté buchty s čokoládovou náplní

Pokud přemýšlíte, jakou sladkostí potěšit rodinu o víkendu, v Apetýtu pro vás máme jednoduchý tip. Tentokrát jsme sáhli po klasice, tedy po kynutých buchtách.

První zmínky o nich se datují do 17. století. Původně se nepekly, ale vařily. Připravovaly se na slano a podávaly se přelité rozpuštěným máslem. Teprve později do nich hospodyňky začaly přidávat sladkou náplň. Ta může být samozřejmě různá, my jsme vybrali čokoládovou.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 125 g másla
  • 1 kostku kvasnic
  • 1 vejce
  • 1 žloutek na pomazání buchet před pečením
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • špetku soli
  • máslo na potření
  • čokoládový krém jako náplň (použít lze nutelu nebo jiné varianty čokoládových krémů)

Postup:

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme droždí.
  2. Jakmile vzejde kvásek, přidáme ho do mísy k dalším ingrediencím.
  3. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto a necháme v teple aspoň hodinu kynout.
  4. Následně vyválíme plát, který rozdělíme na rovnoměrné čtverečky.
  5. Na každý dáme lžičku čokoládového krému a zabalíme do bochánku.
  6. Bochánky klademe na vymaštěný plech vedle sebe.
  7. Před pečením je shora potřeme rozšlehaným žloutkem.
  8. Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů.
  9. Horké potřeme máslem a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

Související

  • Smažené švestky ve skořicovém těstíčku

    Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.

  • Letní tvarohový koláč

    Připravte si společně s Apetýtem letní tvarohový koláč. Kromě jiných ingrediencí budete potřebovat také med.

  • Linecký koláč s jablky

    V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.