Kynuté buchty s čokoládovou náplní
Pokud přemýšlíte, jakou sladkostí potěšit rodinu o víkendu, v Apetýtu pro vás máme jednoduchý tip. Tentokrát jsme sáhli po klasice, tedy po kynutých buchtách.
První zmínky o nich se datují do 17. století. Původně se nepekly, ale vařily. Připravovaly se na slano a podávaly se přelité rozpuštěným máslem. Teprve později do nich hospodyňky začaly přidávat sladkou náplň. Ta může být samozřejmě různá, my jsme vybrali čokoládovou.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 litru mléka
- 125 g másla
- 1 kostku kvasnic
- 1 vejce
- 1 žloutek na pomazání buchet před pečením
- 4 lžíce krystalového cukru
- špetku soli
- máslo na potření
- čokoládový krém jako náplň (použít lze nutelu nebo jiné varianty čokoládových krémů)
Postup:
- Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme droždí.
- Jakmile vzejde kvásek, přidáme ho do mísy k dalším ingrediencím.
- Vypracujeme hladké a nelepivé těsto a necháme v teple aspoň hodinu kynout.
- Následně vyválíme plát, který rozdělíme na rovnoměrné čtverečky.
- Na každý dáme lžičku čokoládového krému a zabalíme do bochánku.
- Bochánky klademe na vymaštěný plech vedle sebe.
- Před pečením je shora potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů.
- Horké potřeme máslem a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.