Cuketové koblížky
Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.
Mladé plody cukety je možné využít i v syrové podobě, například v salátech. Dále se hodí do čalamád, omáček nebo polévek. A bát se nemusíte ani jejich smažení či pečení. Výborné je také cuketové zelí. My jsme pro vás vybrali cukety na sladko.
Co potřebujte?
- 250 g oloupané cukety
- 250 g tvarohu
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- hrst rozinek
- hrst sušených brusinek
- špetku soli
- olej
na obalení:
- moučkový cukr s půl lžičkou mleté skořice
Postup:
- Nastrouháme oloupanou cuketu a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, dále tvaroh, vejce, sůl a vanilkový cukr.
- Do vymíchaného těsta nakonec přidáme ještě rozinky a brusinky.
- Lžící pak nabíráme těsto a vytváříme koblížky, které smažíme dozlatova.
- Po usmažení je ještě obalíme v cukru se skořicí.
Související
-
Šťavnatý koláč bez mouky
V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.
-
Cuketová buchta
Cuketa tisíckát jinak! V našich podmínkách se jim daří a my díky dobré úrodě často nevíme, na jaký způsob je ještě upravit.
-
Smažené švestky ve skořicovém těstíčku
Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.