Dokonalé vánoční ořechové pracny uděláte na jedničku, když dodržíte pár zásad Josefa Maršálka
Jestli se chystáte upéct si krabici voňavých vánočních pracen, potřebujete dobrý recept. Čím více bude v receptu suchých ingrediencí, ať už je to mouka, kakao, jádroviny, ořechy, kokos, tím lépe. Pakliže najdete v receptu podezřele mnoho másla a vajec, raději od takového receptu upusťte.
Nové formičky před prvním použitím vymažeme lehce obalem od másla nebo sádlem a těsto do nich vmáčkneme. Pečeme a ještě horké vyklápíme.
Ještě horké pracny obalujeme ve směsi kakaa a cukru, skořice nebo čokolády.
Formičky nikdy nevymýváme, pouze vytřeme suchým ubrouskem, necháme dobře oschnout, a poté ukládáme do příštích Vánoc na další použití.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.