Vepřový guláš podle krajánků
Už v dobách našich babiček se u nás vařila řada jídel, která zdomácněla díky lidem světem jdoucím. Třeba z Maďarska, tehdy Uher. se k nám dostal recept na vepřový guláš. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se vařil na počátku minulého století.
- ½ kg vepřové plece
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 dkg chlebové kůrky
- mletá paprika, sladká i pálivá
- tlučený kmín
- sůl
- sádlo
Vepřové maso nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno. Na sádle necháme zpěnit nakrájenou cibuli tak, aby zůstala světlá. Potom ji posypeme mletou paprikou a dobře rozmícháme. Na to vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme a prudce opečeme po všech stranách. Potom podlijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme.
Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, zasypeme strouhanou chlebovou kůrkou a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme, přidáme rozetřený česnek a dodusíme doměkka. Nakonec podle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.