Nudlové „Gyoza“ knedlíčky plněné kuřecím masem si na poprvé zamilovala Sabina Laurinová
Asijská kuchyně je čím dál populárnější. Kromě rýže a nudlí jsou oblíbené i asijské nudlové knedlíčky, které jsou hotové raz dva. Od šéfkuchaře bistra Woker v Praze – Karlíně Tomáše Stehlíka jsme naučili dělat tzv. gyoza knedlíčky s mletým kuřecím masem a zázvorovou omáčkou. Všechno si vychutnala i milovnice asijské kuchyně herečka Sabina Laurinová.
Nudlové „Gyoza“ knedlíčky s kuřecím masem
Ingredience na 4 porce:
200 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůží
½ hlávky čínského zelí
3 středně velkých čerstvých hub shitaké
4 jarní cibulky
20 plátků mraženého těsta na Gyoza knedlíčky
4 stroužky česneku
2,5 cm kousek čerstvého zázvoru
2 lžičky tmavého sezamového oleje
2 lžičky sojové omáčky
1 lžíce saké (rýžového vína)
2 lžíce rostlinného oleje
50 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
1 lžíce černých a bílých sezamových semínek
Postup:
Nejdříve si umeleme kuřecí maso najemno, dále si nakrájíme na malé kostičky houby shitaké, nadrobno čínské zelí a jarní cibulku. Vše pak společně vložíme do mísy a promícháme.
Směs ochutíme česnekem nakrájeným na drobounké kostičky. Podobně nakrájíme a přidáme do směsi i nakrájený čerstvý zázvor. Je lepší ho krájet než strouhat, aby se nám do náplně nedostala vlákna ze zázvoru.
Nakonec masovou směs dochutíme sezamovým olejem a sojovou omáčkou. Náplň musí mít konzistenci hustší hmoty na karbanátky.
Mezitím si necháme povolit z mrazáku vyndané plátky těsta na gyoza knedlíčky. Každý plátek vezmeme do ruky. U praváků postupujeme tak, že do dlaně levé ruky vložíme plátek těsta a do jeho středu položíme masovou směs. Množství směsi by mělo být přibližně velikosti obsahu čajové lžičky. Tak abychom ještě mohli okraje těsta uzavřít.
Před uzavřením potřeme okraje těsta vodou. Stačí prstem pravé ruky. Pak okraje ohneme v půlce a protilehlé strany postupně spojíme jako varhánky k sobě.
Připravíme si pánvičku a zahřejeme ji na sporáku na střední teplotu. Když se z pánvičky začíná kouřit, přilijeme olej, který zahřejeme. Do rozpáleného oleje naskládáme velmi rychle knedlíčky plochou stranou na dno pánve a necháme opéct do zlatova.
Opečené knedlíčky neotáčíme, ale zalijeme tekutinou (vývarem). Pánvičku přiklopíme pokličkou a oheň stáhneme na minimum. Asi za minutu pánev odklopíme a hotové knedlíčky pomocí děrované obracečky vyndáme a vyskládáme na talíř.
Jednotlivé porce 5 kusů knedlíčků zdobíme sezamovými semínky a jarní cibulkou. A podáváme s omáčkou k namáčení knedlíčků.
Tip
Hotové knedlíčky můžeme dát zmrazit v igelitovém pytlíku k pozdějšímu použití.
Omáčka k namáčení knedlíčků
Ingredience:
60 ml kvalitní sójové omáčky přírodně fermentované
20 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
20 ml tmavého sezamového oleje
2 lžičky šťávy z nastrouhaného zázvoru
Postup:
Nejdříve si nastrouháme zázvor a vymačkáme z nějšťávu. Tu pak se všemi ostatními surovinami smícháme za studena dohromady a podávat zvlášť v misce.
Tomáš Stehlík
Když začínal s řemeslem bylo mu dvanáct let, ale vlastně už v deseti měl své speciality, kterými překvapoval rodiče. Po absolvování vojny prošel podniky jako hotel Savoy, Marriott, Obecní dům, Movenpick, Corinthia Panorama. Na palubách výletní lodi obeplul skoro celý svět a otevíral v pozici Executive Chef první Buddha Bar hotel na světě. Mezi jeho hosty patřili mimo jiné Madeleine Albrightová, Václav Havel, Michail Baryšnikov, Spice Girls, Red Hot Chilli Peppers, Bruce Willis, nebo Tina Turner.
Dnes šéfuje bistru Woker v pražském Karlíně a splnil si tak sen.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.