Olga Sommerová uvařila brambory s tvarohem a pečeným česnekem
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali do Pochoutek dokumentaristku a režisérku Olgu Sommerovou. Ta má ráda jednoduchá jídla z brambor, a tak se rozhodli udělat brambory s tvarohem a pečeným česnekem.
Povídali jsme si o tom, proč Olga ráda vaří rychlá jídla, jaké pochoutky měl rád její manžel Jan Špáta. Olga také prozradila, čím chtěla být původně a proč se nakonec stala dokumentaristkou. Dozvěděli jste se, jestli si dělá vlastní filmovou rodinnou kroniku a co ráda vaří dětem. Od Markéty Sokolové jste se dozvěděli, jak se vyrábí tvaroh.
Brambory s tvarohem:
600 g malých brambor, 2 palice česneku, 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí, sůl s 12 bylinkami, pár snítek tymiánu, hrst pažitky, 150 g rozpuštěného másla, 1 vanička polotučného tvarohu
Postup:
Celé palice česneku pokapejte olivovým olejem a pak každou samostatně zabalte do alobalu a dejte na třicet minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Brambory omyjte, vydrhněte kartáčkem a dejte vařit do osolené vroucí vody. Sceďte, nechte okapat, zchladnout a pak je pokrájejte na půlky. V pánvi rozpalte olej a opečte na něm brambory. Když začnou zlátnout, posypte je solí, přidejte tymián a krátce prohřejte. Rozdělte na talíře, přidejte stroužky pečeného česneku, přelijte máslem a navrch dejte tvaroh a posypte pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.