Otloukat nebo neotloukat? Nastal čas sklizně vlašských ořechů

22. září 2023

Zralé vlašské ořechy necháme popadat. Nebo jim pomůžeme otloukáním? Ať tak či tak, ze země je sbíráme průběžně, nenecháváme je ležet pod stromem déle než den, dva. Vyloupeme a usušíme. Jak dlouho po výsadbě ořešáky plodí a lze strom ořezat, když stíní? A čím to je, že občas místo krásných velkých plodů sklízíme malé nebo černé? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Ono to otloukání vlašáků má něco do sebe. Bavil jsme se o tom s panem Jaroslavem Matejskem z Vršovky na Náchodsku, který dříve pracoval ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousech, o ořešácích toho ví opravdu hodně. A došli jsme k závěru, že když se ořechy otloukají, může se zlepšit jejich opylení v příštím roce. Květy na otlučených a neotlučených větvích kvetou každé v jiném období, může se tedy lépe potkat pyl ze samčích jehnědů a malých samičích květů.

Co se týká chorob, máte-li skvrny na listech a rubině, kdy jádra jsou pěkná, jde o houbovou chorobu. Když je zničené i jádro, má to na svědomí bakterióza. Dá se s ní bojovat. Ošetřením měďnatými přípravky, zhruba dva tři týdny po odkvětu, opakovaným ošetřením dvakrát až třikrát, za deštivého počasí můžeme ještě jedno ošetření přidat. Přípravek musí pokrýt dobře listy i malé plůdky, jinak nefunguje. Pokud máme moc velký strom, platí, že část koruny ošetřená může mít při dobré péči ořechy pěkné.

Vlašské ořechy sklízíme, když na nich praská rubina

Listy z ořešáku do kompostu patří, jen je lepší je sbírat rotační sekačkou, aby se částečně rozbily, rozkládaly se podobně jako ostatní listy. Jsou totiž tužší a hůře se rozpadají. Kompost z tohoto listí se nehodí k výsevům, výsadbám malých sazeniček. Pokud není plně rozložený, může obsahovat látky brzdící klíčení, poškozující vyklíčené a malé vysázené rostlinky zeleniny.“

Mezi nejlepší odrůdy patří Mars

Miroslav Šmoranc z odborného oddělení Českého zahrádkářského svazu dodává: „Moje nejoblíbenější odrůda je Mars, je to velkoplodý ořešák, takzvaný polopapírák, relativně dobře schne, jádra se snadno vylupují. Kvete později a tak ‚uniká‘ jarním mrazíkům. Podle mě jedna z nejlepších odrůd.“

Výsadba ořešáků obecně by měla být velkorysá. Od ostatních stromů mají být vzdálené alespoň 10 až 12 metrů. Pokud zarůstají do sebe, není to tak zlé, ale když se o místo, živiny a vodu v půdě perou s jabloněmi, hrušněmi nebo peckovinami, vyhrávají tento souboj a berou jim vše co potřebují, nedělí se.

Kdy a jak ořešák prořezat, to si poslechněte v reportáži.

Spustit audio