Pařížský tatarák zjemněný smetanou pro herečku Danu Syslovou
Nedělní kuchařský kurz nás tentokrát zavedl do restaurace Máneska v Praze 2, kde kuchyni velí Josef Tóth. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil dělat pravý pařížský tatarák, který podával s domácími chipsy. To vše s nimi ochutnala i herečka Dana Syslová.
Pařížský tatarský biftek
150 g očištěného masa (svíčková nebo hovězí zadní)
30 g kapar
1 červená cibule
dijonská hořčice
1 žampion
30 g sterilovaných okurek
trochu majonézy
sůl
pepř
Postup:
Do mísy dáme dvakrát až třikrát namleté maso (nebo najemno naškrábané nožem).
Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, okurku, oloupaný a najemno nakrájený žampion a přeseknuté kapary. Dále přidáme dijonskou hořci a majonézu a dobře promícháme. Na závěr osolíme a můžeme podávat.
Podáváme na talíři jako vytvarovaný nok. Ozdobit můžeme nakrájenou cibulí a kaparami.
Domácí bramborové chipsy
brambory na smažení
olej
sůl
Postup:
Brambory oloupeme a přes noc necháme odmočit ve vodě, aby se zbavily škrobu.
Druhý den brambory nakrájíme na tenké plátky a vysušíme (například v papírové utěrce).
Smažíme na rozpálené pánvi s větším množstvím oleje. Použít ale můžeme také fritézu.
Po osmažení opět vysušíme v papírové utěrce a teprve pak osolíme.
Josef Tóth
Vyučil se v Otrokovicích. Svou kuchařskou kariéru začínal v Luhačovicích v hotelu Pohoda. To, co v kuchyni umí, se naučil hlavně praxí v síti restaurací Ambiente. Miluje grilování a přípravu masa. Rád si dělá všechno sám a nepoužívá polotovary a dochucovadla. Když něco dojde, nenahradí to umělou přísadou. Dnes šéfuje restauraci Máneska v Praze na Vinohradech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.