Pavel Maurer v Tandemu
V Tandemu Jana Rosáka byl Pavel Maurer, zakladatel a vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích. Dozvíte se od něj, co je v našich restauracích nejvíce kritizováno, nebo jaké fakulty současně studoval a proč. Dále prozradí, co je to "Grand restaurant festival".
--------------------
Dobrý den, milí posluchači, vám přeje všem Jan Rosák. Tandem je připraven se rozjet a tak se vám hlásím ze studia. Do Tandemu ovšem, jak dobře víte, potřebuju vždycky partnera a ten už je tady taky se mnou. Je jím zakladatel a vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer. Pavle, já tě vítám.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Děkuji, dobrý den.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestli dovolíš, tak já pozdravím prostřednictvím Tandemu i tvoji krásnou ženu Moniku, se kterou občas jsem hrával basket, dneska už na to nestačím, ona je pořád výborná.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, ona ještě trošku pořád trénuje, děkuji, děkuji.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, a tobě se samozřejmě začnu věnovat hned po písničce.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Pavla Maurera znám opravdu už hezkou řádku let, ale představ si, že, Pavle, nevím, odkud ty vlastně pocházíš, kde jsi se narodil?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Já jsem se narodil v Hranicích na Moravě, ale dětství jsem strávil v Olomouci.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Čili ty jsi taky Hanák vlastně jako já.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Já jsem Hanák a já si dokonce pamatuju, kde my jsme poprvé si spolu něco povídali.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
A to bylo ve Velkejch Losinách, kde si mě vyklepl v tenisovým turnaji.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale tak to ..., to se ti omlouvám, to bylo omylem.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Hrál jsi skvěle.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, ale prosím tě, z Hranic na Moravě pochází spousta známých v současné době Pražáků, tak vím, že to je třeba Marta Skarlantová, Milan Hein ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Zdeněk Merta.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... Zdeněk Merta, jestli se nepletu, tak i Honza Kanyza, nebo ten je z Lipníka ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
To nevím, to nevím.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... no, no, no ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, to byla zajímavá oblast, ale já teda se musím přiznat, že jsem v Hranicích vlastně strávil jenom první rok svého života, takže si nepamatuju nic a potom jsem většinu svýho takovýho toho dospívání byl na zahradě své babičky u Olomouce ve Slavoníně, to je jakoby moje dětství v mých vzpomínkách.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A jak tvoje paměť sahá, zkus zavzpomínat, čím jsi tak jako ten kluk na té Hané chtěl být?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, tak já myslím, že určitě potápěčem, popelářem, kosmonautem a takový ty obligátní věci, rozhodně jsem nechtěl být kuchařem nebo dělat něco s gastronomií, jestli teda míříš ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, no, tak samozřejmě, že, že mě zajímá, jestli už tam někde něco takhle cinklo a když už teda samozřejmě se dneska tou gastronomií zabýváš a dokonce profesionálně, tak co si budeme povídat, moravská hanácká kuchyně je taková festovní, aspoň moje babička, když vařila, tak to opravdu muselo všecko plavat v sádle ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Jasně, no.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... v tuku a tak, muselo to bejt mastný a bylo to všecko takový echtovní.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Ty husičky ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Že jo, viď, jak u vás se vařilo?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, u nás teda kupodivu to festovní jídlo bývalo tak jednou týdně, protože ta babička vlastně i moji rodiče zase až tak nemohli moc rozhazovat, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vy jste chudá rodina, jo?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
My jsme, my jsme chudá rodina a babička ještě navíc byla vlastně vychovávaná na statku v Blatnici předtím, takže poté, co se provdala jako na Hanou, tak ona díky tomu, že měla obrovskou zahradu, tak tam bylo jako samosebou, že se jí to, co se vypěstuje, takže slepice, králíky, prasata a ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
I zelenina.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a zelenina samozřejmě, brambory, no, všechno prostě, ta zahrada byla obří, my jsme kolikrát nedošli za ten den ani na, na druhý konec ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Prosím tě.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a vím jenom, že vlastně vždycky, když jsme jako měli hlad, tak babička nám dala nějakej hrnec nebo takovej košík, nebo nůši a říkala: "Tak si přineste, já vám z toho něco udělám," že jo, takže my jsme vlastně žili hrozně bio, aniž bysme to tušili.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Prosím tě, tak ty říkáš chudá rodina a přitom zahradu, že jste nedošli na konec. Ještě tam občas jezdíš, nebo ne?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Oni tam bydlí dneska moji rodiče a jezdím tam hrozně rád, protože to je taková ta chuťová, čichová a vizuální paměť jako, takže já tam přijdu a všechno to na mě /nesrozumitelné/ padá.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Přesně, přesně, teď si mně připomněl to, že já, když cítím třeba slivovici, tak si vzpomenu na rána u dědečka, protože můj děda snídal čaj se slivovicí.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, to já myslím, že to je velmi povzbudivá ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Že jo, viď.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... povzbudivá záležitost, no.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak myslím si, že bychom s Pavlem Maurerem, mým dnešním hostem, si mohli popovídat teď na téma glosování opravdu o spoustě problémů, ale jestliže Pavel se zabývá profesionálně restauracemi, gastronomií a věcmi kolem toho, tak by byla škoda si nepopovídat třeba o Grand Restaurant Festivalu, to je záležitost, která je v podstatě ..., v těchto dnech aktuálně vrcholí, ale konkrétní možná údaje o tom každý nezná, tak zkus to trošku specifikovat.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Tak je to festival, který vlastně už teďko běží ne poprvé v naší republice, ale poprvé běží celorepublikově, protože my jsme to nejdříve zkusili v Praze a ten princip byl velmi jednoduchý, že špičkové restaurace, které vaří perfektní jídlo a kam se většinou normální člověk bojí vstoupit, protože se bojí, že na to nemá a většinou na to teda taky ..., většinou opravdu jsou to dražší restaurace, tak my jsme se s nima dohodli, že ony enormně sníží svoje ceny, přičemž zůstane kvalita těch dobrůtek, co dělají ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale to je sympatické.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a my za to, že ony sníží ty ceny, se pokusíme udělat nějakou kampaň festivalovou a nabídneme lidem, aby si koupili prostě na to ty festivalové ochutnávky a přišli tam. A ono to teda skutečně loni perfektně vyšlo, že se během jednoho měsíce, což my to vždycky děláme od 15. ledna do 15. února, takže teďko ještě pár dnů to poběží ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ještě 4 dny, ano, nebo 5 dní.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... tak za tu dobu vlastně loni jenom v Praze v 15 restauracích ty lidi projedli 4,5 milionu korun ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Fíha.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a bylo to proto, protože najednou měli možnost přijít jako do francouzské restaurace Obecního domu nebo do Alcronu, kde normálně předkrm stojí 500, 600 korun a tam za 300 korun dostali prostě jídlo, pití a tak dále ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Celý menu.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a mohli ochutnávat. Takže ten princip vlastně je z nějakého důvodu zajímavý i pro ty restauratéry, protože k sobě dostanou jiné lidi, kteří předtím jako třeba tam nevstoupili a na druhé straně pro návštěvníky je to cenově velmi výhodné. No, a teď probíhá akce, která na základě zájmu jiných měst mimopražských tak probíhá třeba v Olomouci, v Karlových Varech, v Plzni, v Liberci, v Brně, v Ostravě a tak dále, takže my jsme nakonec do toho zapojili vlastně 8 měst a teď, tentokrát je to asi 42 restaurací, kteří všichni na špičkové úrovni připravují jídla. A ještě, co je tam u toho zajímavé, je, že my chceme po každém tom podniku, aby kromě takových těch mistrovských kousků šéfkuchaře udělaly taky něco, co je lokální specialita, co je vlastně podpora toho, o co se dneska ta gastronomie snaží, abysme pořád jenom nezkoušeli mexický, francouzský, italský jídla, ale abysme pořádně udělali to, co je nejbližší našim bříškům.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vidím tady třeba plněné ovocné tvarohové knedlíky se strouhaným perníkem a máslem.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to jsi měl asi na mysli. Prosím tě, to ve všech těch restauracích probíhá průběžně od toho patnáctého do patnáctého?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Ano.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tam vždycky nebo respektive v těchto dnech dostanu ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Dostanete jedno z těch tří zajímavých jídel, ono vlastně ten princip ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... je ještě ten, že vy si musíte dopředu to jídlo zvolit, takže vy tam nejdete ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jo, takhle.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... na blint, jo, je to ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jo, takhle.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... to právě proto je to, ta cena nízká, protože ta restaurace ví, že nebude vyhazovat přebytky. Ona vlastně dopředu ví ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... že třeba si objedná někdo 10 porcí tuňáka a 5 porcí svíčkové a ví, že to bude ve středu nebo ve čtvrtek, takže všichni jsou na to připraveni a vy tam vlastně jdete poté, co jste si rezervovali dopředu vlastně a zaplatili tu ochutnávku.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Rezervovat se to dá na webových stránkách, předpokládám.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Které se vlastně jmenují jako ten projekt - jako grandrestaurant.cz.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Od dobrého jídla, od skvělé krmně, která je k mání při tom Grand Restaurant Festivalu, o kterém nám Pavel Maurer před písničkou povídal, se vrátíme, ne, že bychom chtěli opustit úplně dobré jídlo a dobré pití, ale vrátíme se k tobě, Pavle, to znamená k tvému kurikulu, víte, ty jsi, jestli se nepletu, absolvent žurnalistiky a zároveň jsi studoval i FAMU.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, já jsem asi tak tři, tři semestry měl možnost studovat externě jakoby nebo simultánně FAMU, což pro mě byla výhoda, že jsem nemusel chodit úplně na všechny přednášky na žurnalistiku, vymlouval jsem se, že jsem v tý době na FAMU a naopak, takže jsem měl takový individuální studijní plán, což občas tenkrát šlo udělat. Ale mě zajímalo psaní, takže já jsem si snažil doplnit svoje nějaké literární znalosti.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, v podstatě je ti to dneska jaksi k duhu, to znamená, že jsi vlastně žurnalistou jaksi, co se, co se gastronomie týče, dá se to říct takhle.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Já píšu o svých projektech ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a píšu o gastronomii, protože zaprvé, mě to baví a za druhé, ta, ta, ta reakce vlastně veřejnosti je čím dál tím větší, ono se to netýká jenom naší země, ale vlastně globálně lidi hrozně to jídlo baví, baví je vařit, baví je o tom mluvit, takže já mám tolik informací, že se o to rád podělím.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Podělíš se o to tedy například v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant, která je vydávaná, kolik let vlastně, prosím tě?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
To už je patnácté vydání, takže to už je ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Patnácté vydání.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... opravdu na tom trhu dlouho a její princip je vlastně nejzajímavější v tom, že, že ty známky a ty hodnocení v podstatě vznikají na základě nezávislých názorů kohokoliv, to znamená, že kdokoliv v této zemi, kdo chce přispět svým názorem, tak vlastně může se zaregistrovat na těch našich webových stránkách, které se jmenují stejně jako ta knížka, to znamená Grand Restaurant a tam poslat svoje známky nebo doporučení na restaurace ve svém okolí, které jsou buď příšerné, takže tím pádem radí, tady tomu se vyhněte, tam nechoďte, anebo naopak jsou ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Taky ti chodí takový, jo?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Takový choděj docela hodně taky, anebo jsou úžasný a je to takové to doporučení, běžte tam, tam dobře vaří.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A víš, to se mi líbí, protože na základě prostě těchhle těch názorů jaksi laiků, ale pozor, spotřebitelů, v podstatě my jsme ..., každý jsme, jsme trenér toho restaurantu nebo případně, dejme tomu, možná toho tvého, toho výběru, protože každý má chuťové buňky v podstatě téměř stejně vyvinuté a i když jsou chutě různé.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, na to bych ale ..., to je možná zajímavý dojem a zajímavý téma, já každý rok kromě toho, že my vyhlašujeme těch TOP 10 nebo prostě ty nejlepší z nejlepších, tak podle amatérského hodnocení, abych tak řekl ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... to znamená nás všech, co nejsme profesionálně vzdělaní gastronomy, tak já současně vždycky žádám asi 50 nejvýznamnějších odborníků v gastronomii, které tady jmenuji v té publikaci, aby taky oni dali svůj expertní hlas, to znamená, že já srovnávám to hodnocení expertů, to znamená třeba novinářů, food kritiků, šéfkuchařů, lidí, kteří opravdu v té gastronomii se pohybují, aby i oni dali svůj žebříček těch TOP 10 a mě na tom obrovsky uklidňuje, že každoročně, když srovnám ten TOP 10 těch nebo TOP 10 těch amatérských vítězů a těch TOP 10 těch expertů, tak oni se v podstatě v těch 10 restauracích v 6 až 7 shodují.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Shodnou.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
To znamená, že pro mě to je důkazem toho, že nemusíme mít jako 4 vysoký školy a degustační zkoušky, ale jsme normální lidi s normální pusou a s normální chutí.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
I když jídlo není žádná legrace, natož sranda, protože prostě to je vážná věc ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Jídlo je krásná zábava.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Samozřejmě, ale i když po dobrém jídle se člověk usmívá, tak připravit to jídlo, to není žádná, žádná legrace prostě, chce, chce to svoje. Tak já jsem se tímto krásným oslím můstkem chtěl dostat k opravdové legraci, té, té extrahované, dokonce té nejlepší, která je u nás k mání, neboli ke klasice českého humoru. A Pavel Maurer jako každý host si exklusivně může teď vybrat a stát se vlastně dramaturgem našeho pořadu, protože to, co si, Pavle, teď vybereš, tak to budeme my všichni teď poslouchat.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Aha.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, tak kdo tě tak baví?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Tak já musím říct, že naše rodina, když někam cestuje autem, tak povinnostně si pouští Felixe Holzmanna a musím teda říct, že to je jeden z mála autorů humorných, který, které my jsme schopni poslouchat jako několikrát, vždycky se na něj těšíme a i když ty vtipy už známe, tak si je prostě neustále jedeme dohromady a hlavně teda náš syn a zajímavý na tom je, že on ještě zasahuje svým humorem naší rodinu, což začíná devítiletým synem a končí teda padesátijednaletým Maurerem, že se všichni bavíme jako i tamti mezi tím, co jsou v tom věku.
/ Ukázka /
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hostem dnešního Tandemu je zakladatel a vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer. Teď jsem to řekl jaksi zkráceně.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Já jsem úplně povyrostl, jak to bylo oficielní.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jo, hlavně jsem chtěl, aby to bylo takové oficielní, protože si myslím, že z tohoto tvého Maurerova výběru Grand Restaurant bychom měli vycházet, mě zajímá totiž kromě jiného, co třeba se u těch, u těch restaurací projevuje jako největší prohřešek, který jednak ty a jednak tvoji recenzenti kritizujou?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, u nás je bohužel teda obrovským prohřeškem ten servis jako, to znamená obsluha, když pominu gastronomii, kterou hodnotí spousta kuchařů a odborníků a televizních pořadů, tak když bych se třeba bavil o této části, tak my jsme skutečně asi trošku ve srovnání s jinými národy nebo s jinými zeměmi v tom servisu takoví ledabylí nebo, nebo lajdáčtí a ten servis kupodivu ovlivňuje skoro 80 až 90 procent spokojenosti návštěvníka, to znamená, že já skutečně mám výsledky statistické a zkušenosti, že vlastně je spousta lidí, kteří řeknou: "Já už do tý restaurace nepůjdu, byť tam dobře vaří, já půjdu radši někam, kde vaří průměrně, ale jsou tam na mě milí, je tam dobrá atmosféra, je tam hezky, krásnej interiér nebo zajímavej a baví mě to, dobrá parta." Zatímco když přijdu do restaurace, která špičkově vaří a přijde za mnou nějakej unuděnej votravnej číšník, který prostě mně zkazí hned na začátku náladu, tak já tam nejdu. A zajímavý je teda, když jsi připomněl to hodnocení té knížky, že ve zpětném hodnocení potom, byť tam bylo dobré jídlo, tak ti hodnotitelé to hodnotí o jeden až dva stupně méně, protože právě měli ten špatný dojem. Takže to je teda pro mě zásadní věc, která ovlivňuje gastronomii a nejen u nás.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Máš stoprocentní pravdu, stejně tak jako patří třeba k tomu, aby mně to chutnalo, taky úprava jídla, že jo, to znamená, aby na tom talíři to bylo hezký.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, protože jíme nejdříve očima, že jo, nebo očima, jak se říká, člověk se ..., nejlepší na tom je, že vlastně většinou, když si objednají dva lidi každý jiné jídlo, tak většinou okamžitě koukáte ne na to svoje, ale na to, co má ten /nesrozumitelné/: "Ježíš, to jsem si měl přece dát."
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Přesně. My to takhle řešíme s mojí ženou, že si ochutnáváme. Já myslím, že ty takhle ..., co ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, je to, navíc to ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Nemá se to sice, ale zobe se takhle.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Ale navíc jako, když se podíváme na trendy nejenom u nás, ale celosvětově, co dneska patří mezi nejvýznamnější rozvojové momenty gastronomie na rok 2011, tak například je právě to, co Angličani nazývají shering, to znamená dělení se o jídlo, takže vlastně jedna z věcí ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vážně?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... kterou dneska jedou restaurace i u nás pomalu, ale ve světě hodně, je to, že právě místo, abysme si objednali dvě jídla a pak si ochutnávali, tak rovnou ochutnáte 10 misek, nebo objednáte 10 misek a oni vám tam dají ochutnávací degustační porce, takže si z každýho trošku ďobete a tím pádem se necítíte ošizenej, že jste o něco přišel.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je dobrý, to je dobrý a je to u nás taky už?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Je to u nás, u nás je pár restaurací, které ..., dokonce jedna se podle degustace nazývá a je to něco, co vlastně ti zákazníci vyžadují, co mají rádi, je to samozřejmě náročnější pro tu restauraci, protože my jsme ten typ země, kde máme rádi velkou, velkej talíř plnej knedlíků, téměř přetékací omáčka, ale v podstatě jíme jedno jídlo, zatímco ta degustace, která je třeba velmi tradiční třeba v arabských zemích, kde jsou ty /nesrozumitelné/, ty různý talířky s těma houskama, nebo myslím, že ty jižní národy si na to docela potrpí, ale dneska se to vlastně opravdu dostává do všech kuchyní, lidi to mají rádi a vyžadují to, tak to je prostě jedna věc, která je zajímavá a potom dalším takovým trendem dneska je, což s tím hodně blízko souvisí, takzvaná fúze nebo fusion, my většinou známe fúze, jakože fúzuje, já nevím ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Podnik.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... jeden podnik s druhým podnikem, ale tahle ta fúze znamená, že prostě ten kuchař třeba je Čech, umí perfektně českou kuchyni a pak jede na dovolenou do Thajska, nebo tam stráví nějakou stáž a zjistí: "Hele, já bych tady to koření nebo tuhle tu travičku, nebo něco takovýho trošku zkusil zkombinovat s nějakým naším jídlem," nebo někdo fúzuje italskou kuchyni s francouzskou, nebo hodně asijský kuchyně se fúzují dohromady s evropskými, takže to je zase zajímavej moment, že lidi rádi ochutnávají neobvyklá jídla, a pokud někdo ty fúze umí dobře udělat na tom talíři, tak zase to je takovej trend doby.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já se teď zeptám Pavla Maurera, mého dnešního hosta, nosíš na sjezdovce helmu, prosím tě?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, letos jsem si ji koupil.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já vím, že sice tehdy by ti možná helma nebyla ani moc platná, protože jsi přišel k úrazu jiných tedy údů, ale to byla opravdu, myslím, docela, docela krušná chvilka v tvým životě a všichni jsme s tebou tak nějak jaksi cítili a trpěli, ale dostal jsi se z toho docela pěkně.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Jo, jo, jo, to je, to je hezký, že si na to vzpomínáš ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a že jste se mnou cítili, no, já jsem měl v roce 97, myslím, jsem měl takovej, že jsem na hoře Dachstein, což je v Rakousku, mně to na ledě trošku uklouzlo a skutálel jsem se asi 300 metrů z tý hory a nějak jsem si hodně, hodně, hodně teda rozsekal nohu a dodneška tam mám teda trubičku v jedné té kosti, aby to drželo pohromadě, v té, v té stehenní a tak, jak říkají moji kamarádi, prohlídl jsem si Alpy z helikoptéry, protože vlastně tam to bylo tak náročný, že mě teda museli zavázat do takovýho toho pytle, protože tam ta helikoptéra nemůže ani přistát a vytáhnout nahoru a vezli mě do nemocnice, takže ..., akorát, že já už jsem teda moc nebyl při vědomí, tak, tak je to takovej fóreček, vždycky říkají: "Ty jsi měl zadarmo prohlídku Alp z vrchu." No, ale ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ty jsi 300 metrů ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Já jsem se kutálel dolů, protože to byla taková ledovka, že se to nedalo zastavit, no, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A pravděpodobně asi dost černá sjezdovka, ne?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
No, naprosto, no, no, takže to byl takový ..., ale řekl bych, že to nebylo z toho, že bysme jeli nějak rychle, protože my jsme viděli, že to je hodně prudký, ale nešlo se jaksi vrátit, tak jsme to pomaloučku traverzovali a prostě mně to uklouzlo a tam už se to nedá zastavit, jo, takže samozřejmě lyžuju dál, shodou okolností teďko odjíždím do Kanady lyžovat s kamarádama, což jako je takovej sen, co si chceme uskutečnit, ale pravda je, že lyžuju opatrně, neriskuju ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A s helmou už.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
... a samozřejmě s helmou a kupodivu, když jsme narazili na to lyžování, tak dneska už se ani tak nebojím sám sebe, jako spíš těch, co jsou kolem mě, kteří prostě to zkouší dělat nad svoje možnosti a občas to taky neubrzdí a do někoho to napálej. Jenom ještě k tomu bych řekl, já bych se k tomu asi už ..., byla to těžká chvilka, vlastně opravdu jsem díky tomu, že mě dostali do ruky výborní doktoři, shodou okolností já, když jsem se probudil z tý narkózy, tak, tak jsem najednou slyšel, jak tam někdo nade mnou mezi těma světlama, jak na vás svítí ty světla na tom operačním stole, tak jsem slyšel, že tam někdo mluví slovensky, česky a německy, tak jsem si říkal, no, tak to už jsem asi v nebi, nebo mě ..., protože jsem věděl, že jsem v Rakousku někde spadl a tam kupodivu byl teda emigrant, slovenskej doktor, česká sestřička a rakouskej personál, takže on jakoby, jak to tam řešil, tak mluvil tam s tou slovenskou česky, ona mu odpovídala slovensky a s těma Němcema německy jakoby při tý operaci, když já jsem se probouzel z narkózy, tak bylo to takové aktuální v této době, jak ti lékaři odcházejí ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, jak odcházejí, tak možná, že si toho užijeme víc, no.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Ale musím říct, že tenhle ten teda byl skvělý a potom, když to probíral jsem tady s našimi lékaři, tak říkali, že jsem fakt jako padnul na, na vynikajícího odborníka, kterej mi tu nohu zachránil.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, já nepochybuju, že i vy, milí posluchači, neříkám, že všichni, ale drtivá většina z vás jste taky mlsné jazýčky a taky rádi chodíte na dobré jídlo do dobrých restaurací, čili si myslím, že se rádi necháte překvapovat, tak jako já, když dostanete třeba dobrý tip a já dobré tipy dostávám třeba i od Pavla Maurera, který to má přímo jaksi v popisu práce, aby dával dobré tipy, ale nejenom tipy na dobré restaurace, ale třeba na dobré akce. Co chystáš kromě třeba Grand Restaurant Festivalu dalšího?
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Tak my děláme taky každý rok takzvaný Prague Food Festival, který je v létě, je to vždycky poslední víkend v měsíci květnu a letos se nám teda podařila věc, kterou, která nás velice těší, že jsme podepsali tříletou smlouvu se Správou Pražského hradu, takže letos bude v takzvaných Královských zahradách Pražského hradu, což je jakoby pro posluchače od Belvederu až po Lví dvůr, jako po Míčovnu a tak dále, celé obrovské území, kde bude asi 40 nebo 45 stánků s nejlepšími restauracemi, vinaři, pivaři, koktejly a tak dále na ochutnání, máme tam tentokrát takovou koncepci, že tam bude jako oblast Argentiny, oblast Japonska, oblast orientální, takže si tam vlastně ti návštěvníci toho festivalu můžou během jednoho dne ochutnat několik gastronomických specialit z celého světa. Samozřejmě doplněné vínem nebo tekutinami k tomu, k tomu vymyšlenými, tak to je už pátý, to je už pátý ročník, my to každý rok děláme někde jinde, ale teďko jsme tady zakotvili na místě pro nás nejprestižnějším a opět na té akci je zajímavé to, že ti návštěvníci, kteří, kterých tam většinou dorazí tak 18 až 20 tisíc za ty tři dny, takže je to docela hodně, hodně velký zájem, tak si skutečně můžou opět ty špičky naší gastronomie ochutnat za snížené festivalové ceny.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to jsou samé dobré a, řekl bych, přímo chutné zprávy.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Ještě mám jednu věc, to teďko připravujeme, my vlastně, jak jsme udělali průvodce po restauracích, tak teď vlastně připravujeme jako nový projekt průvodce po barech, což pro mě už je trochu vzdálenější téma, protože já už nejsem ta cílová skupina úplně přesně, ale na druhé straně máme tam několik kolegů v práci, kteří jsou v tom věku od těch 20 do 30, 40 let a ty to strašně zajímá a vlastně vymýšlíme teďko, jak udělat zajímavého průvodce po barech, který by nebyl jenom knižní, ale tam už se dostáváme do těch médií, jako jsou mobilní telefony, Internet a tak dále, protože tato generace prostě chce ..., většinou ty fungujou tak, že jdou do baru, líbí se jim tam a hnedka telefonujou, nebo esemeskujou kamarádovi a říkají: "Hele, nejsi tady někde kolem, pojď do toho baru, tady je to dobrý," takže se snažíme najít koncept, který by vlastně byl přístupný a zároveň atraktivní pro tuto část generace.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, prosím, tak co nás ještě čeká, to si jenom tak můžeme domýšlet, když restaurace a bary máme za sebou, co, co třeba, já nevím ...
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Čajovny.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Čajovny, že jo, viď, no. No, uvidíme, každopádně Pavel Maurer pořád vymýšlí nové věci a každou, kterou vymyslí, nás příjemně překvapí. Každopádně dneska nám Pavel Maurer v našem Tandemu dal pár dobrých tipů a já mu za ně samozřejmě děkuju, jako za celou návštěvu. Přeju ti, ať se vydaří celý rok, ať nám všem chutná a ať ty restaurace naše vzkvétají.
Pavel MAURER, zakladatel, vydavatel restauračního průvodce po tuzemských restauracích
--------------------
Děkuju mockrát za pozvání a dobou chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.