Petr Tyrichtr připravil telecí řízek s bramborovým salátem a domácí majonézou, ochutnával Rey Koranteng
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do Prahy za zkušeným šéfkuchařem Petrem Tyrichtrem. Ten vlastní a provozuje restauraci Krystal Mozaika Bistro, kde se vaří z čerstvých surovin. Pro Pochoutky na talíři připravil telecí smažený řízek s bramborovým salátem s domácí majonézou.
Jako hlavní degustátor přišel do kuchyně sledovat přípravu i moderátor Televizních novin Rey Koranteng. Dozvěděli jste se, jaké jídlo mu kdo vařil v dětství a proč nezná tolik jídla z Ghany, odkud pochází jeho tatínek. Prozradil něco o tom, jak se stravuje, když hlásí zprávy, co vaří dcerám a jak se o něj starají o víkendu.
- Telecí řízek (6 porcí):
- 900 g očištěného telecího hřbetu (telecí kýty) pokrájené na plátky,
- strouhanka,
- vejce a hladká mouka na obalení,
- 350 g másla na přepuštění a smažení
Postup:
Telecí maso rozklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Smažíme na přepuštěném másle, což ovšem vyžaduje kontrolu teploty smaženého jídla. Pánev nesmíme tolik rozpálit, jinak by se řízek víc spálil. Máslo řízku dodá charakteristickou vůni a chuť. Přepuštěné máslo získáme zbavením syrovátky a vody z klasického másla. Získáme tak průhlednou tekutinu.
- Domácí majonéza:
- domácí creme fraiche (30% zakysaná smetana),
- 150 ml slunečnicový olej,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 ks žloutek,
- mletý bílý pepř,
- 1 vejce,
- sůl
Postup:
Do mixéru rozklepneme vejce, přidáme žloutek se solí, pepřem a na nejvyšší stupeň umixujeme. Pravidelným pramínkem přiléváme olej do šlehače tak, aby vznikla hladká majonéza. Nakonec přidáme citronovou šťávu. Majonézu můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Domácí majonézu uchováváme vždy v chladu a neskladujeme ji dlouho.
- Bramborový salát (6 porcí):
- 1 kg brambor na salát (lojnatých, u nás charlotte - v obchodech uváděno jako varný typ A),
- 80 g celeru,
- 80 g petržele,
- 120 g mrkve,
- 80 g cibule,
- 300 g domácí majonézy,
- 80 g okurky kyselé znojemské,
- sůl,
- pepř na chuť,
- pažitka na ozdobu
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, ochladíme a následně oloupeme. Suroviny nakrájíme, necháme vychladit, uležet a smícháme s nakrájenými brambory a domácí majonézou. Salát necháme uležet, propojí se tak jeho chutě. K řízku je zvyklost podávat citron, který zvýrazní chuť masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.