Pochoutky s Janem Budařem

Pochoutkovou kuchyni navštívil herec a zpěvák Jan Budař, aby si od Nadi Konvalinkové nechal připravit mexické enchiladas s fazolovým krémem. Volba mexického jídla není náhodná, jak se můžete dozvědět z povídání, které s Honzou po celou dobu přípravy pokrmu vedl Patrik Rozehnal...

Rozhovoru s Janem Budařem dominují mexická témata - Honza nám prozradí, jakých 4 olméckých dohod se rád drží, kolik má ve své sbírce fíkusů a proč prodal unikátní sbírku čepic. Ale na řadu přijde i povídání o mexickém jídle a pití - dozvíte se, kolik panáků mezcalu může český herec zvládnout!

Enchiladas - jsou měkké tortilly, chcete-li palačinky, a jsou často připravovány srolované, naplněné či pokryté omáčkou, nebo zapečené, a můžeme je taky koupit hotové.

Enchiladas plněné fazolovým krémem

Enchiladas
Ingredience: 100 g hladké mouky, 100 g kukuřičné mouky, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička soli, 400 ml mléka, 4 lžíce stolního oleje na smažení
Fazolový krém
Ingredience: 375 červených fazolí (nebo 2 konzervy po 255g), 2 l vody, 1 cibule, 1 chilli paprička, 2 lžíce stolního oleje, 1 lžička cukru, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, kayenský pepř

Postup:
1. Fazole namočíme přes noc do vody. V téže vodě je vaříme doměkka přiklopené pokličkou (s konzervovanými fazolemi začínáme pracovat až od bodu 4).
2. Cibuli sloupneme a najemno nakrájíme. Chilli papričky opláchneme, rozpůlíme, odstraníme semena a velice najemno nakrájíme.
3. Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli osmahneme, po chvíli přidáme nakrájené papričky, krátce podusíme a přisypeme cukr.
4. Doměkka uvařené fazole s trochou vývaru z fazolí rozmixujeme. Vznikne jemný krém.
5. Přidáme cibuli a čili papričky a vmícháme do krému. Ochutíme solí, pepřem a kayenským pepřem.
6. Z mouky, kukuřičné mouky, rozšlehaného vejce, kypřícího prášku, soli a mléka rozmícháme hladké těsto.
7. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně osmažíme 8 malých palačinek (průměr 16 cm)
8. Palačinky rozpůlíme, na každou polovinu dáme trochu fazolového krému a svineme do kornoutku. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou, na níž nasypeme nasekané chilli papričky.

Jan Budař v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.