Poctivý tažený vývar je dobrý pro zdravého, ale ještě lepší pro nemocného nebo oslabeného člověka
Pokud něco umí zahřát na duši a především na těle, je to několik hodin tažený slepičí vývar. Naše babičky ho vařily nemocným nebo ženám po porodu, protože věděly, že dodá sílu a postaví na nohy.
A nejenom to. Slepičí vývar dává sílu naší kůži a tak zpomaluje stárnutí. Zlepšuje spánek, zmírňuje cukrovku, urychluje regeneraci těla, má protizánětlivé účinky, dokáže léčit bolest v krku a zmírňuje infekci horních cest dýchacích.
Pokud ho vaříte, asi víte, že maso se má vkládat do studené vody, aby se z něj uvolnila intenzivnější chuť. Vývar by se také neměl zprudka vařit, ale jen pomalu táhnout klidně několik hodin. A ještě jedno pravidlo. Pokud bojujete s virózou, měli byste ho jíst čistý bez zeleniny a zavářky, abyste tělo zbytečně nezatěžovali. Stálé zdraví přeje vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.