Podzimní jehněčí s dýňovým pyré doporučuje milovnice masa Martina Hudečková

Když jsme se rozhodli vysílat Pochoutky na talíři z restaurantu Bílá kráva v Praze, kde se specializují na hovězí, nečekali jsme, že nám šéfkuchařka Víťa Bajčanová vybere domácí podzimní jehněčí. Ale takovou dobrotu nejedla ani milovnice masa herečka Martina Hudečková.

Jehněčí s dýňovým pyré

Ingredience
  • Ingredience:
  • 1 zadní jehněcí noha
  • 1 palice česneku
  • 6 snítek tymiánu
  • 6 snítek rozmarýnu
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 šalotky
  • 250 ml bílého vína
  • 1 panáček koňaku na dochucení
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 dýně hokaidó
  • 2 plátky másla
  • 1 pomeranč
  • 150 ml smetany
  • 1 limetka

Postup:

Jehněčí den dopředu nasolíme, opepříme, potřeme olejem a drceným česnekem (z poloviny palice). Potom vložíme do pekáče. Kořenovou zeleninu nakrájíme na špalíčky, protože zelenina se rozpeče, k masu přidáme zbylou půl paličku neoloupaného česneku, bylinky a šalotky na větší kousky. Troubu rozpálíme na 190 °C, maso vložíme na 10 minut, aby se zatáhlo, podlijeme bílým vínem, přiklopíme a pečeme pozvolna bez dozoru Víťa. Maso postupně pouští šťávu, takže se nepřichytne.

Po upečení maso vyndáme stranou, zeleninu přes cedník propasírujeme a dosolíme, přidáme trošku koňaku a případně čerstvé bylinky. Maso oddělíme od kosti a vložíme zpět do omáčky.

Příloha:

Dýni rozpůlíme, vyjmeme zrníčka (ne rukou, zrníčka jsou ostrá!), nakrájíme jí na kousky, vložíme do pekáčku, přidáme máslo, tymián, sůl, pepř a trošku zakapeme smetanou. Pekáček přikryjeme alobalem a dýní necháme péct při 220 °C.

Po změknutí vyndáme dýni, vložíme ji do mixéru, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, pomeranč vymačkáme do směsi a rozmixujeme. Postupně přidáváme smetanu a máslo, aby pyré bylo jemné a hedvábné. Podle chuti dosolíme, dopepříme, můžeme přidat šťávu z limetky.

Víťa Bajčanová

Byla pohostinná jako vždy, milá a nebála se nám prozradit některé své triky. Už od malička vařila, ale nikdy by ji nenapadlo, že by to někdy byla její profese, protože studovala ekonomickou školu. Začala pracovat jako servírka v restauraci na Staroměstském náměstí proti orloji.   Do skutečné gastronomie doslova spadla, až když jsem se podruhé vdala. Její manžel měl totiž sen mít vlastní restauraci. Dnes šéfuje podniku Bílá kráva a dělá to dobře.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.