Podzimní jehněčí s dýňovým pyré doporučuje milovnice masa Martina Hudečková
Když jsme se rozhodli vysílat Pochoutky na talíři z restaurantu Bílá kráva v Praze, kde se specializují na hovězí, nečekali jsme, že nám šéfkuchařka Víťa Bajčanová vybere domácí podzimní jehněčí. Ale takovou dobrotu nejedla ani milovnice masa herečka Martina Hudečková.
Jehněčí s dýňovým pyré
- Ingredience:
- 1 zadní jehněcí noha
- 1 palice česneku
- 6 snítek tymiánu
- 6 snítek rozmarýnu
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 2 šalotky
- 250 ml bílého vína
- 1 panáček koňaku na dochucení
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 dýně hokaidó
- 2 plátky másla
- 1 pomeranč
- 150 ml smetany
- 1 limetka
Postup:
Jehněčí den dopředu nasolíme, opepříme, potřeme olejem a drceným česnekem (z poloviny palice). Potom vložíme do pekáče. Kořenovou zeleninu nakrájíme na špalíčky, protože zelenina se rozpeče, k masu přidáme zbylou půl paličku neoloupaného česneku, bylinky a šalotky na větší kousky. Troubu rozpálíme na 190 °C, maso vložíme na 10 minut, aby se zatáhlo, podlijeme bílým vínem, přiklopíme a pečeme pozvolna bez dozoru Víťa. Maso postupně pouští šťávu, takže se nepřichytne.
Po upečení maso vyndáme stranou, zeleninu přes cedník propasírujeme a dosolíme, přidáme trošku koňaku a případně čerstvé bylinky. Maso oddělíme od kosti a vložíme zpět do omáčky.
Příloha:
Dýni rozpůlíme, vyjmeme zrníčka (ne rukou, zrníčka jsou ostrá!), nakrájíme jí na kousky, vložíme do pekáčku, přidáme máslo, tymián, sůl, pepř a trošku zakapeme smetanou. Pekáček přikryjeme alobalem a dýní necháme péct při 220 °C.
Po změknutí vyndáme dýni, vložíme ji do mixéru, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, pomeranč vymačkáme do směsi a rozmixujeme. Postupně přidáváme smetanu a máslo, aby pyré bylo jemné a hedvábné. Podle chuti dosolíme, dopepříme, můžeme přidat šťávu z limetky.
Víťa Bajčanová
Byla pohostinná jako vždy, milá a nebála se nám prozradit některé své triky. Už od malička vařila, ale nikdy by ji nenapadlo, že by to někdy byla její profese, protože studovala ekonomickou školu. Začala pracovat jako servírka v restauraci na Staroměstském náměstí proti orloji. Do skutečné gastronomie doslova spadla, až když jsem se podruhé vdala. Její manžel měl totiž sen mít vlastní restauraci. Dnes šéfuje podniku Bílá kráva a dělá to dobře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.