Polévka z pečených paprik s vanilkou a mascarpone od Filipa Sajlera. Ochutnal i „sporťák“ Jan Smetana
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vás pozvali na Pankrácký rynek v Praze – do speciální tržnice francouzského střihu. O tamní bistro se stará jeden z Kluků v akci – Filip Sajler. Díky němu jsme se naučili vařit polévku z pečených paprik s nočkem z mascarpone a vanilkou. Ochutnával moderátor televizních Branek, bodů, vteřin – Jan Smetana.
Polévka z pečených paprik:
- 6 až 7 kusů paprik (jedné barvy)
- cukr
- cibule
- vinný ocet
- sůl
- pepř
- 800 ml zeleninový vývar
Postup:
1. Na gril si dáme trochu oleje, očištěné papriky spolu s cibulí, nakrájenou na kolečka, a ogrilujeme. Pokud nemáme gril, pak očištěné papriky a nakrájenou cibuli můžeme zprudka zapéct v troubě. Nesolíme, ale můžeme dát nějakou bylinku na provonění. Pečeme (grilujeme) do hněda.
2. Upečené papriky neloupeme. Pokud nemáme rádi slupku, tak papriky rozmixujeme a následně propasírujeme.
3. Do rozpáleného hrnce nasypeme cukr, necháme ho zkaramelizovat a posléze zastříkneme vinným octem. Přidáme papriky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme provařit.
4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme (ocet, sůl).
5. Pokud chceme mít polévku hustší, pak do polévky přidáme jednu nastrouhanou syrovou bramboru, která nám udělá hustší konzistenci.
Polévkové noky z mascarpone:
- 1 vanilkový lusk
- kelímek mascarpone
- trochu bílého vína
Postup:
Lusk vanilky rozřízneme a semínka přidáme do mascarpone. Zalijeme bílým vínem a dobře promícháme.
Můžeme vmíchat do hotové polévky nebo polévkovou lžící uděláme nok, kterým polévku při podávání ozdobíme.
Filip Sajler
Narodil se v roce 1979. Za sebou má řadu pracovních zkušeností ze špičkových restaurantů v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je významným členem národního kulinářského týmu.
Může se pochlubit řadou ocenění z kuchařských soutěží. Vařil třeba pro Václava Klause, Javiera Solanu, Bruce Springsteena a nakonec kouzlil i pro tým Davida Coperfielda. Tvrdí, že všechno co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života. Jezme proto dobře a kvalitně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.