Pořádná bábovka na neděli je ta jablečná od Šárky Čiperové. Je krásně vláčná, žádná dusivka

Vypečenou, ale vláčně jemnou bábovku, kterou na řezu zdobí kousky jablíček, si zasloužíte nejen v neděli po obědě. Upekla nám ji Šárka Čiperová z Kobylnice. Výhodou je, že takovou dobrotu připravíte jen z několika málo surovin.

Ingredience
  • Na 1 střední bábovku
  • 1 hrnek = 250 g (ml)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku cukru
  • 3 větší jablka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  •  
  • Na vymazání:
  • 30 g másla
  • 2 lžíce strouhanky

Postup

Nejprve oddělíme žloutky od bílků a žloutky utřeme s cukrem. Třeme tak dlouho, až žloutky trochu zesvětlají, cukr ale nemusí být úplně rozpuštěný. Vznikne hustší kaše, kterou nalijeme do mísy.

K utřeným žloutkům přidáme mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek, mletou skořici a přilijeme olej. Vše zamícháme. Vznikne tuhé těsto.

Dvě jablka nastrouháme najemno. Zbylé jablko nakrájíme na malinké kostičky, aby bylo v bábovce více cítit. Přidáme k těstu a promícháme.

Z bílků vyšleháme polotuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Těsto zřídne a lépe ho nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou.

Dáme péct do trouby při 180 ℃ přibližně 45 minut. Každá trouba peče jinak, takže vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vytažení nesmí lepit těsto.

Šárka Čiperová

Recept má po své babičce, která jí dělávala. Když byla Šárka Čiperová starší, prohlížela různé recepty, které babička připravovala a zanechala po sobě. Tenhle našla napsaný na kusu papíru, jen tak založený ve starém sešitě. A od té doby ji dělá také.

S přípravou nám pomáhaly nebo dohlížely malý Honzík s Kačenkou, děti paní Čiperové. A protože ráda peče, připravila nám i skvělé domácí rohlíky sypané mákem, podávané s česnekovo-paprikovou pomazánkou. A navíc jsme ochutnali i skořicové šneky.

Šárka Čiperová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo