Při grilování se vyhněte připálenému masu. Je silně karcinogenní

3. červenec 2024

Léto je čas ohníčků, grilování, opékání buřtů. Jakkoliv jsou tyto radovánky v našich představách spojené především s dobrým jídlem, pitím a zábavou, přináší i četná nebezpečí pro naše zdraví. Je totiž důležité, jak, co a na čem grilujeme, případně co opékám. Ze všeho nejdůležitější je čerstvost masa.

Ke grilování, barbecue nebo opékání buřtů patří dobrá zábava a milá společnost. Pak se můžeme při přípravě zapovídat s přáteli a lehce se stane, že masitou dobrotu připálíme. Pravidlo dobrého zdraví číslo jedna je především opatrnost! Připálené maso nikdy nejezte, je silně karcinogenní. Jsou sice lidé, kteří mají křupavé připálené rádi, myslete ale na své zdraví. Problém nemusíte pocítit ihned, ale o to více Vás pak může vážné onemocnění zaskočit. Je jedno, jaký gril si pořídíte, maso při přípravě musíte hlídat.

Při grilování má významné místo koření. Pomůže trávit

Naopak okamžité zažívací problémy můžeme mít v případě, že masitou pochoutku nedopečete a budete jí mít uvnitř syrovou, nebo si ugrilujete zkažené maso. To se může lehce stát, pokud se rozhodnete šetřit penězi i časem a zakoupíte si u nějakého nepříliš korektního prodejce starší maso, které bylo na grilování „připraveno“ potřením silnou kořeněnou marinádou. Lehký zápach masa pak díky koření necítíte a díky barevné marinádě ani nemusíte vidět lehké nazelenání nebo plíseň…Maso si proto vždy připravujte sami. Dbejte na čerstvost masa i na kvalitní a dostatečný výběr koření. Koření totiž maso nejen konzervuje, ale také podporuje trávení.

Nezapomeňte na předkrm

I když si vše ohlídáte a grilujete správně, opékané maso je pro zažívání přeci jen zátěž. Připravte si proto žaludek…Hodování začněte ideálně salátem, případně menší porcí těstovin. Jako zákusek po grilovaném masu volte raději lehčí dezert. Dospělí pak mohou hodování zakončit rozumným množstvím destilátu na dobré trávení…Děti raději čajem na trávení. A poslední rada – i když si maso připravujete sami a máte ho čerstvé, nenechte ho před grilováním příliš dlouho v teple. Nebo se nakonec zkazí i vám těsně před tím, než skončí na grilu.

Spustit audio