Při otravě houbami jde vždy o čas. Život může zachránit i jídlo, které sníte ještě před otrávenou smaženicí

24. červenec 2024

Největší audioportál na českém internetu

Nejjedovatější houbou u nás je muchomůrka zelená | Foto: Fotobanka Shutterstock

Život může zachránit i jídlo, kterou si dáte ještě před otrávenou smaženicí, vysvětluje MUDr. Irena Kudrnovská

Letní období je hlavní houbařskou sezonou. Především pro houbaře – dovolenkáře ale platí zásadní pravidlo: „Jíme to, co známe a to co máme prověřené“. V přípravě otravy hub jde doslova o čas. O životě může rozhodnout i to, co jste snědli ještě před otráveným pokrmem.

Někdy vám může být po houbové smaženici nevolno už jenom tím, že se jedná o těžké jídlo a nemusí vám sednout. Může se ale stát, že se nedopatřením otrávíte například na návštěvě, kde přátelům ze slušnosti neodmítnete pokrm.

Fatální otravu organismu ale může v důsledku rozhodnout více faktorů. Nejen to, jestli si skutečně pochutnáte na jedovatých houbách typu muchomůrky tygrované nebo zelené, kterou si spletete s bedlou jedlou nebo holuběnkou. Reakce organismu je totiž individuální, vážné potíže se mohou dostavit už po dvou nebo až dokonce po 12 hodinách bezvědomím a křečem. A to už je pak skutečně pozdě.

První pomoc v podobě živočišného uhlí

Pokud to, co jste snědli, nebylo v pořádku, jde doslova o čas. Snažte se alespoň ze sebe otrávené jídlo dostat vyvoláním zvracení. Čím dříve se pak dostanete do nemocnice, tím je větší šance na záchranu.

V nemocnici vám „vypumpují žaludek“, aby se jedovaté látky nevstřebaly do organismu. Pokud jste někde v přírodě na dovolené a k lékaři je to daleko, může pomoci živočišné (černé) uhlí, které absorbuje jedovaté látky z jídla. I v tom případě se snažte dostat co nejdříve do nemocnice.

Život může zachránit i jídlo, které sníte před otravou

Při otravě jedovatými houbami dochází k nezvratným změnám v organismu. Jed se dostane do zažívacího traktu a ze střev do krve, která ho pak roznáší do celého organismu – do mozku, do ledvin a do jater. V konečném důsledku dochází k ochrnutí dýchacího svalstva a tím k selhání dýchání.

Prostor k záchraně je proto ještě před tím, než se otrávená strava dostane do střev. Záleží proto i na tom, co jste jedli ještě před otrávenými houbami. Pokud je v žaludku před požitím otrávených hub jiné jídlo, které zabrání rychlému posunu stravy do střev a tím i k rychlejší otravě, má postižený více času na první pomoc.

Dávejte proto pozor, co sbíráte! Když si nejste jisti, houbu nechte v lese.