Připomněli jsme si léto s Tomášem Magnuskem a sýrem Halloumi zapečeným s rajčaty
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si v Pochoutkách na talíři připomněli ještě léto. Naučili se připravovat středomořský sýr Halloumi s rajčaty. Pro recept si zajeli do řecké taverny Olympos v Praze. Vařil pro ně šéfkuchař Petros Nedelkos. A pozvali si ke stolu veselého režiséra a producenta Tomáše Magnuska.
Halloumi zapečené s rajčaty
Ingredience:
500 g sýra Halloumi
800 g rajčat
čerstvá i sušená bazalka
olivový olej
300 ml rajčatového pyré (šťávy)
Postup:
Sýr si nakrájíme na 1-2 cm silné plátky, rajčata nakrájíme také na plátky. Na pánev dáme trochu olivového oleje a orestujeme rychle sýr z obou stran dozlatova.
Pak ve výpeku orestujeme i nakrájené rajčata. Přidáme k nim sušenou bazalku.
Na dno zapékací misky položíme orestovaný sýr, na něj poklademe rajčata a zalijeme rajčatovou šťávou (pyré) tak, aby to bylo napůl zalité.
Do trouby vložíme misku s pokrmem a zapneme gril na 5 minut při teplotě 200 °C. Po vytažení jen přidáme čerstvou bazalkou. Ničím nekořeníme, protože sýr sám o sobě dost slaný.
Podáváme s opečenou bagetou.
Petros Nedelkos
Řek Petros Nedelkos žije už 16 let v Praze. S rodinou provozuje tavernu Olympos. Vystudoval sice ekonomii, ale dnes vaří v kuchyni restaurace, kam se vejde najednou až 300 lidí. Nejraději má spokojené hosty. Miluje řeckou kuchyni pro její jednoduchost a kvalitní suroviny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.