Prostě taková nemocnice na kraji města

Když jsem přijel poprvé, po Praze po hodině cesty autobusem se dvěma přestupy, do Motola na přijímačky na medicínu, právě byla dostavěna jedna z budov na obrázku. Za těch dalších pár let se hodně změnilo. Všechno, co vidíme ve spodní polovině snímku, je opravdu celé jen nemocnice. Aby toho nebylo málo, do komplexu organicky zapadá i stanice metra.

Všemu už více než dvacet let kraluje můj dnešní host, JUDr. Ing. Miloslav Ludvík. V podcastu se dozvíme, proč se v roce 1997 při své první návštěvě Fakultní nemocnice v Motole zařekl, že do ní už nikdy nevkročí, za 3 roky se pak stal jejím ředitelem a je jím dodnes.

Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole

Obrovským komplexem projde milión pacientů ročně. Stále se investuje dál. Stavěl se nejen Dům Ronalda Mc Donalda, ale dnes se bagry zakusují i v místě, kde bude v roce 2026 velké onkologické centrum, jehož vnější i vnitřní vzhled bude po dokončení určitě závidět nejeden luxusní hotel.

Už dnes kolem vás po chodbě projede robot, zavolá si výtah a vyjede tam, kam potřebuje, respektive kde ho potřebují. Špinavé prádlo se dostane do prádelny přímo z oddělení shozem, odpad podobně do vlastní certifikované spalovny. Budou ale mít dost peněz na léky za desítky miliónů korun na pacienta? I o tom bude dnes řeč.

Poslechněte si celý podcast.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio