Restované špecle s kuřecím masem a špenátem ochutnala i Leona Machálková

V pražské restauraci Tována na iluze vaří jídla pojmenovaná po filmových hvězdách a komediích z první republiky. Kuchař Kostas Vulgaridis naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat restované bavorské špecle s kuřecím masem a špenátem. Na ochutnávku dorazila i zpěvačka Leona Machálková.

Restované bavorské špecle s kuřecím masem a špenátem

Ingredience
  • 300 g kuřecích prsou
  • 200 g špenátu
  • 1 šalotka
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • Na špecle:
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • muškátový květ
  • sůl

Postup:

Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme mouku, osolíme a přidáme špetku muškátového květu. Ze surovin si připravíme těsto, které by nemělo mít ani příliš řídkou, ani příliš hustou konzistenci.

Jak se vyrábějí špecle? Přes zvláštní síto

V kastrolu uvaříme osolenou vodu. Pomocí cedníku na halušky protlačíme těsto do vařící vody. Poté, co vyplavou, je vaříme přibližně minutu. Celkem je to přibližně dvě až tři minuty. Uvařené špecle zchladíme v ledu nebo alespoň studené vodě. Zastavíme tím var, nebudou už dále měknout a vydrží do závěrečného restování.

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi orestujeme maso na oleji, přidáme nakrájenou šalotku, nadrcený česnek a nakrájený špenát. Přidáme trochu tymiánu. Můžeme také podlít připraveným kuřecím vývarem. Nakonec promícháme se špeclemi a podáváme.

Do kuřecího masa jsme přidali i špenát

Kostas Vulgaridis

Řek, který se narodil řeckým rodičům v Česku, vyrůstal odmala u nás. Doma se vařilo více česky než řecky. Vyučil se kuchařem v Kroměříži. Rád připravuje maso a ryby. Sám má rád těstoviny, saláty nebo kuřecí a hovězí maso. Je svobodný a dnes vaří v podniku s názvem Továrna na iluze v Praze vedle Židovského hřbitova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.