Salát s kozím sýrem a pomerančovou zálivkou ochutnala herečka Tereza Kostková
Šéfkuchařka pražského Bistra Santinka Petra Procházková naučila Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat salát s kozím sýrem. Zapekla ho na perníku a přelila pomerančovo-medovou zálivkou. Ochutnávku si nenechal ujít ani herečka a moderátorka Tereza Kostková.
Pomerančová zálivka s medem
pomerančová šťáva ze dvou pomerančů
2 lžíce bílého vinného octa
pepř
sůl
5 lžic medu (ideálně pokojové teploty)
Postup:
Z pomerančů vymačkáme čerstvou šťávu, přidáme med a vinný ocet. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Salát s kozím sýrem
listový salát (může být i vícero druhů, záleží na naší chuti)
cherry rajčátka
měkký kozí sýr
vlašské ořechy
sezónní sladké ovoce (jahody, granátové jablko, …)
namleté ořechy (vlašské ořechy nebo piniová semínka)
Postup:
1. Salát vypereme a natrháme do mísy. Přidáme nakrájená cherry rajčátka.
2. Zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Nakonec zasypeme nadrcenými vlašskými ořechy.
3. Kozí sýr nakrájíme na plátky a položíme na perník (kupovaný perník na strouhání). Použít můžeme ale jakékoli pečivo, záleží na naší chuti. Sýr nikdy nepečeme samostatně, protože se při pečení rozteče a špatně by se s ním pracovalo. Před pečením sýr polijeme připravenou zálivkou.
4. Pečeme v rozehřáté troubě na 3 až 5 minut.
5. Zapečený sýr přidáme do mísy se salátem a dozdobíme nakrájeným sezónním ovocem.
Petra Procházková
Vyučila se v roce 1989 u Krbu v Praze. Více jak 10 let ale pracovala mimo obor, pak se vrátila ke kuchařině při vaření dětem v mateřské škole. Později ji oslovit Titus Eliáš, majitel pražských restaurací. Dnes pracuje na pozici uznávané šéfkuchařky Bistra Santinka v Praze 6. Petra ráda připravuje saláty, studenou kuchyni a nade vše miluje pečení. Tvrdí o sobě, že nemá žádný vyhraněný kulinární styl. Je zadaná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.