Salát z pečené červené řepy od Romana Janouška ochutnávala Vendula Svobodová

Za dalším receptem jsme se vydali legendární restaurace u prvorepublikové plovárny Jureček v Říčanech u Prahy. Restaurace se jmenuje stejně jako plovárna a v tamní kuchyni šéfuje Roman Janoušek. Vrchní degustátorskou se tentokrát stala Vendula Svobodová.


Salát z pečené červené řepy:

Ingredience
  • červená řepa
  • rukola
  • polníček
  • baby špenát
  • ledový salát
  • baby mrkev
  • ředkvička
  • kozí sýr
  • med
  • pomerančová šťáva
  • balzamikový ocet
  • tymián
  • limetková šťáva
  • cukr
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Do pekáče nasypeme hrubou mořskou sůl, na kterou položíme řepu. Pečeme ji celou, neoloupanou řepu ve slupce, aby neztratila barvu a nevytekla z ní šťáva. Navíc tak sůl prostoupí i do řepy. Pečeme přibližně jednu až dvě hodiny na 160 až 170 °C.

Po upečení řepu oloupeme a naložíme do rozvaru z balzamikového octa, medu, pomerančové šťávy, tymiánu a cukru.
Baby karotku uvaříme a následně nakrájíme na plátky. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Ledový salát omyjeme a natrháme. Určitě jej nekrájíme nožem, protože salát pak rychleji ovadá. Rukolu, polníček a baby špenát omyjeme.

Roman Janoušek se salátem z pečené červené řepy

Kozí sýr nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Vložíme ho do skleněné mísy a necháme rozpéct na grilu. Grilujeme na sucho, dokud nám nevznikne zapečená kůrčička. Trvá to asi pět minut. Sýr můžeme připravit i v troubě, teplo by ale mělo být nastaveno pouze seshora.

Na závěr dáme všechny ingredience do mísy, zlehka promícháme a dochutíme solí, limetkovou šťávou a trochou olivového oleje. Na salát na konec umístíme připravenou řepu a sýr, který může být jak studený, tak ohřátý na grilu.

Roman Janoušek

Narodil se v roce 1978. První kuchařské pokusy prováděl ještě doma, když pekl bábovky a jiné dezerty. Láska ke sladkému mu vydržela dodnes a není pro něj problém upéct i narozeninový dort. Vařil na mnoha místech, dokonce i ve Španělsku v Andalusii. Dnes nabízí jídlo hostům v restauraci Jureček. Sám má rád jednoduchá jídla – třeba šťavnaté zeleninové saláty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.