Salát z pečené červené řepy od Romana Janouška ochutnávala Vendula Svobodová
Za dalším receptem jsme se vydali legendární restaurace u prvorepublikové plovárny Jureček v Říčanech u Prahy. Restaurace se jmenuje stejně jako plovárna a v tamní kuchyni šéfuje Roman Janoušek. Vrchní degustátorskou se tentokrát stala Vendula Svobodová.
Salát z pečené červené řepy:
- červená řepa
- rukola
- polníček
- baby špenát
- ledový salát
- baby mrkev
- ředkvička
- kozí sýr
- med
- pomerančová šťáva
- balzamikový ocet
- tymián
- limetková šťáva
- cukr
- sůl
- olivový olej
Postup:
Do pekáče nasypeme hrubou mořskou sůl, na kterou položíme řepu. Pečeme ji celou, neoloupanou řepu ve slupce, aby neztratila barvu a nevytekla z ní šťáva. Navíc tak sůl prostoupí i do řepy. Pečeme přibližně jednu až dvě hodiny na 160 až 170 °C.
Po upečení řepu oloupeme a naložíme do rozvaru z balzamikového octa, medu, pomerančové šťávy, tymiánu a cukru.
Baby karotku uvaříme a následně nakrájíme na plátky. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Ledový salát omyjeme a natrháme. Určitě jej nekrájíme nožem, protože salát pak rychleji ovadá. Rukolu, polníček a baby špenát omyjeme.
Kozí sýr nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Vložíme ho do skleněné mísy a necháme rozpéct na grilu. Grilujeme na sucho, dokud nám nevznikne zapečená kůrčička. Trvá to asi pět minut. Sýr můžeme připravit i v troubě, teplo by ale mělo být nastaveno pouze seshora.
Na závěr dáme všechny ingredience do mísy, zlehka promícháme a dochutíme solí, limetkovou šťávou a trochou olivového oleje. Na salát na konec umístíme připravenou řepu a sýr, který může být jak studený, tak ohřátý na grilu.
Roman Janoušek
Narodil se v roce 1978. První kuchařské pokusy prováděl ještě doma, když pekl bábovky a jiné dezerty. Láska ke sladkému mu vydržela dodnes a není pro něj problém upéct i narozeninový dort. Vařil na mnoha místech, dokonce i ve Španělsku v Andalusii. Dnes nabízí jídlo hostům v restauraci Jureček. Sám má rád jednoduchá jídla – třeba šťavnaté zeleninové saláty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.