Šéfkuchař Přemek Forejt: Ideální Štědrý den? Miluju ležet na gauči a dívat se na pohádky
Přemek Forejt je šéfkuchař s bláznivými nápady, tetováním, dlouhými vlasy a chutí experimentovat. Recepty se inspiruje rád, ale vždy si je pak udělá podle svého.
Vlastní restauraci Entrée v Olomouci, kde dohlíží na její chod, stále něco vymýšlí a snaží se hlavně mít kontakt s hostem. Se svým týmem vybudovali propracovaný systém spolupráce. „Jsem pyšnej, že tu mám takové lidi, že se o ně můžu opřít a oni o mně,“ pochvaluje si šéfkuchař.
Prozradil, že vaří i podle kuchařek. „Hlavně když chci něco upéct, tak se dívám na recept a přesné poměry. U vaření potřebuju nějakou kostru, které se držím, ale zbytek už si udělám podle sebe.“ Recepty si zaznamenává, protože si prý nic nepamatuje. „Zapisuju si hlavně postupy a už tady máme pěkný bichle. A někdy jsou tam i pěkný blbosti. Laikovi je to k ničemu, to jídlo si napřed musíte odvařit, aby bylo pochopitelný, co je tam napsaný.“
Miluju dívat se z gauče na pohádky
Se svým týmem už má v restauraci i vánoční tradici. „Každý rok si 23. prosince o polední pauze napleteme vánočku a upečeme. Každý si ji pak odnese domů.“ Na Vánoce se moc těší. „Letos budeme v novém domečku s Evičkou (Evou Burešovou – pozn. redakce) a dětmi. Nemusíme mít vždycky kapra s bramborovým salátem, třeba osmažíme i jinou dobrou rybu. Ale dělám rybí polívku. Kvůli dětem uděláme kuřecí řízky.“
A jak si představuje ideální Štědrý den? „Co nejdřív vstanu a celý den se dívám na pohádky. To bych mohl pořád. Miluju ležet na gauči a přepínat z jednoho programu na druhý. Nejradši asi mám pohádku S čerty nejsou žerty.“
Vánoční atmosféru si vytváří už od začátku prosince. „Od prvního neposlouchám v autě nic jinýho než koledy.“ Jako dítě zpíval koledy pod stromečkem. „Mám ještě dvě sestry, vždycky jsme se hezky nastrojili a šli na večeři. Pak zazvonil zvoneček, ale než jsme směli jít k dárkům, museli jsme zazpívat několik koled. Naši nás takhle vždycky potrápili. Jako malej jsem hrál na violoncello a táta chtěl, abych přes den trénoval, že se mi to večer bude hodit. A já se tak chtěl dívat na pohádky...“
Co řekl o svých spoluporotcích ze soutěže MasterChef Česko 2022 a zvládl by zadané úkoly? Jaký na sebe prozradil zlozvyk a co řekl o svých tetováních? Co by uvařil Rumburakovi? Poslechněte si ve speciálu Pochoutkové Vánoce s Patrikem Rozehnalem.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.