Šlupínky proti plýtvání. Smažené lupínky z odřezků brambor nadchly Zdeňka Mahdala
Neplýtvejme jídlem, řekli si v pražské restauraci a baru Rebel Wings. A s tímto heslem vznikly šlupínky. K bramborovým lupínkům ze slupek od brambor připravuje šéfkuchař Petr Chroust omáčku z modrého sýra. Výsledek si pochvaloval i herec a dabér Zdeněk Mahdal, který nadšeně vyprávěl o své vaření.
Šlupínky
2 velké brambory
1 litr vody
200 ml oleje na smažení
Postup:
Brambory pořádně umyjeme ve vodě a zbavíme všech nečistot. Pak je oloupeme škrabkou s širším otvorem nebo nožíkem, aby zůstaly silnější plátky (slupky).
Ty namočíme v litru studené vody a necháme louhovat dva dny v chladu. Vodu průběžně vyměňujeme. Můžeme sice tento krok vynechat. Ale namáčením budou budoucí lupínky křupavější.
Následně slupky vyjmeme, osušíme v utěrce a smažíme v rozpáleném oleji. Potom je necháme okapat a posolíme dle chuti.
Omáčka z modrého sýra
2 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 špetka soli
1 špetička čerstvě namletého barevného pepře
100 g sýra Niva (nebo podobného sýra s modrou plísní)
Postup:
Vše smícháme dohromady a nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Podáváme v misce spolu s osmaženými šlupínky.
Petr Chroust
Po absolvování SOU u Krbu prošel několika restauracemi, jak v pozici zaměstnance, tak i v roli provozovatele. Pracoval například v restauraci Bellevue, Bar-Restaurantu Cerberus, Waldštejnské hospodě, na Vikárce a dnes šéfuje kuchyni v Rebel Wings.
Řídí se heslem: „Jím to, co je dobré a co je dobře připravené.“ Miluje svého psa Snoopyho, rád čte a sleduje zajímavé filmy. A samozřejmě rád vaří a zajímá se o vše okolo vaření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.