Smažené jarní závitky s kuřecím masem a pikantní omáčkou křupaly a potěšily Martina Hrdinku
Máme pro vás recept, který potěší každou návštěvu. Závitky si přitom můžete připravit dopředu a schovat v mrazničce pro vhodnou chvíli. Jsou lehké, křupavé a dokonalé s pikantní omáčkou. Recept nás naučil šéfkuchař Jiří Horák z bistra Woker v Praze – Karlíně. Nadšený z jarních závitků s kuřecím masem byl i moderátor Martin Hrdinka.
Smažené jarní závitky s kuřecím masem
Ingredience:
1 balení jarního těsta (mražené)
240 g kuřecích prsou
2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
1 čajová lžička sezamového oleje
1 malý stonek zázvoru
1 stroužek česneku
½ svazku jarní cibulky
10 g rýžových nudlí v neuvařeném stavu (nabobtnají)
1 vejce
olej na smažení
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky a rozmixujeme ponorným mixérem. Rýžové nudle předem uvaříme a překrájíme na malé kousky.
Česnek si nakrájíme na plátky a pak na nudličky a pak na kostičky. Zázvor si předem oloupeme a nakrájíme na drobné nudličky. Jarní cibulku také pokrájíme na malé kousky.
Do rozmixovaného masa přidáme nadrobno nakrájený česnek, nadrobno nakrájený zázvor a jarní cibulku a pokrájené nudle. Přilijeme sezamový olej a ústřicovou omáčku. Vše pečlivě promícháme. Tím nám vznikne kuřecí fáš do závitků.
Na balení závitků použijeme kupované jarní těsto. Každý jeho tenký plátek ze všech stran pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Doprostřed (podél diagonály) položíme lžící nebo cukrářským sáčkem kousek kuřecí fáše a začneme balit. Poprvé přehneme spodní roh přes náplň, pak překlopíme boční rohy směrem do středu k náplni a nakonec uzavřeme přehnutím horního roku přes náplň.
Do wokeru (hluboká speciální pánev) nalijeme trochu oleje a ten jen mírně zahřejeme, aby se propeklo mleté maso uvnitř závitků. Doma můžeme rozpálit větší množství oleje ve větší pánvi. Rolky při smažení průběžně otáčíme, aby byly opečené ze všech stran. Asi po 4 minutách je vyndáváme. Podáváme s omáčkou. Rolky by měly křupat a doporučujeme je jíst teplé.
Pokud zbyde těsto, stačí ho zabalit a dát znova do mrazáku.
Omáčka Nuoc Cham
Ingredience:
500 ml vody
60 g cukru
100 ml rybí omáčky
10 stroužků česneku
2 malé chilli papričky
šťáva z 5 limetek
Postup:
Cukr rozpustíme ve vodě, přidáme rybí omáčku, nakrájený česnek a chilli na malé kousky, šťávu z limetek, zamícháme a necháme minimálně půl dne rozležet za studena. Nevaříme!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.