Steak a houbové ragú s domácími noky nadchlo herečku Lucii Benešovou, prý to zkusí i doma

Největší audioportál na českém internetu

Steak a houbové ragú s domácími noky | Foto: Jana Myslivečková, Český rozhlas

Nejen muže, ale i ženy potěší pořádný kus masa. Důkazem je i herečka Lucie Benešová, kterou si Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali do Pochoutek na talíři. Dělali steak z pravé hovězí svíčkové a k tomu houbové ragú, které Lucie jedla vůbec poprvé v životě. K tomu udělal šéfkuchař restaurace Historie v Londýnské ulici v Praze Jan Smrž i domácí bramborové noky. Vše bylo vynikající.

Steak ze svíčkové

Ingredience na jednu porci:

250 g masa z hovězí svíčkové

rostlinný olej na potření

sůl

pepř 

Postup:

Je dobré, aby maso před pečením dosáhlo pokojové teploty. Z lednice tedy vyndáme maso aspoň 15 minut před zpracováním.

Maso potřeme slunečnicovým olejem, necháme zlehka opéct na rozpáleném oleji a otočíme. Nejlépe je využít steakovou pánev (s mřížkou).

„Medium“ propečení znamená 3 minuty z každé strany.

„Rare“ je velmi rychlé opečení z obou stran.

Maso můžeme na 1 – 2 minuty také vložit do teplé trouby.

Solíme a pepříme až po upečení.  Pečené maso si vezme jen tolik soli, kolik potřebuje. Steaky necháme pod pokličkou odležet, aby pustilo šťávu.

Houbové ragú

Ingredience:

500 g hříbků

1 cibule

200 ml bílého vína

špetka soli

1 lžíce cukru

plátek másla 

Postup:

Nasekáme 1 středně velkou cibuli najemno. V rendlíčku na oleji ji orestujeme dozlatova.

K cibuli přihodíme houby (čerstvé, mražené nebo sušené). Pokud použijeme čerstvé nebo zmražené houby, je třeba je předem zblanšírovat – ponořit na chvilku do horké vody. Sušené houby stačí den dopředu namočit do vody.

Lehce osolíme a více ocukrujeme, necháme, aby houby pustily vodu a zalijeme vínem. Poté redukujeme na potřebné množství omáčky.

Po stažení z plotny přidáme plátek másla, který omáčku i lehce zahustí. 

Bramborové noky

Ingredience:

500 g vařených brambor ve slupce

70 g hladké mouky

1 vejce

Sůl 

Postup:

Brambory uvaříme den dopředu, necháme vychladnout a druhý den oloupeme. Pak je umeleme v robotu, přidáme mouku, vejce, osolíme a promícháme.

Těsto by se nemělo lepit na ruce. Těsto zpracujeme do menších válečků – cca 2 cm široké - a rozporcujeme na menší, asi 1 cm kousky. Ty obalíme v mouce, aby se nelepily. Noky vložíme do slané vařící vody. Zamícháme, aby se nepřilepily na dno. Po vyplavání na povrch je necháme ještě 2 minuty povařit.

K jídlu podáváme červené víno. 

Jan Smrž

Vyučil se na Střední škole gastronomie v Jablonci nad Nisou. Uvažoval tehdy i o kariéře automechanika, ale nakonec zvolil kuchařinu. Má rád českou kuchyni a přípravu jídel s historií. Nepohrdne ani mezinárodními recepty.

Při vaření zapojuje kreativitu a zažívá pak uspokojení z kvalitně připraveného jídla. Ve volném čase hraje fotbalgolf, chodí do přírody se psem nebo přítelkyní.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.