Taštičky plněné pražskou šunkou s křenovou omáčkou jsou podle Matěje Rupperta dokonalé
Šéfkuchař Tadeáš Šumbera v restauraci Nostalgie miluje poctivé staré české recepty. A tak se rozhodl připravit pro zpěváka Matěje Rupperta v Pochoutkách na talíři taštičky z bramborovo-tvarohového těsta plněné pražskou šunkou, podávané s jemnou křenovou omáčkou. Zvolil dobře, Matěj byl nadšený.
Taštičky s pražskou šunkou
Ingredience na 4 porce:
350 g brambor vařených ve slupce
50 g tučného tvarohu
250 g hladké nebo polohrubé mouky
2 vejce
Na náplň:
20 g rozpuštěného másla
30 – 40 g šalotky
350- 400 g pražské šunky nebo šunky od kosti
špetka pepřePostup:
Brambory uvaříme den dopředu ve slupce. Druhý den je oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme 2 vejce, rozpuštěné máslo, tvaroh, mouku a sůl. Uhněteme vláčné těsto a necháme ho ½ hodiny odležet v lednici. Těsto by mělo být tužší, aby se dobře vyvalovalo.
Těsto se pak může použít i nasladko, lze plnit marmeládou nebo sladkým tvarohem.
Mezitím si rozehřejeme pánev a přidáme 10 g másla a najemno nakrájenou šalotku, kterou orestujeme dosklovata. Přidáme na malé kostičky nakrájenou pražskou šunku (aby se taštičky dobře plnily), opečeme cca 5 minut, aby se šalotka spojila se šunkou.
Nesolíme (šunka sama o sobě je dost slaná), ochutíme maximálně troškou čerstvě namletého pepře. Před plněním je dobré, aby směs trochu vystydla.
Těsto vyválíme na ½ cm silný plát a pomocí skleničky s průměrem 8 – 10 cm vykrajujeme kolečka, naplníme směsí šunky a šalotky, přehneme a vytvoříme půlkulatou taštičku.
Taštičky ponoříme do vroucí neosolené vody na 5 – 6 minut. Po uvaření je dobré taštičky ponořit do misky s ledovou vodou (nebo studenou vodou s kostkami ledu). Pokud bychom taštičky vařili ve slané vodě, těsto by se nám rozpadalo a bylo na povrchu oslizlé.
Poté je necháme okapat a orestujeme dozlatova krátce na pánvi s olejem.
Křenová omáčka
Ingredience:
špalíček čerstvého křenu
300 – 400 ml smetany
mléko
800 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
sůl
čerstvá pažitka nebo pažitkový olej (pažitku rozmixovat se slunečnicovým olejem dohladka a přecedit)
Postup:
Na polovinu zredukujeme kuřecí vývar, přidáme smetanu, znovu svaříme, dochutíme cukrem, solí a lehce octem. Můžeme zjemnit ještě trochou mléka.
Potom do omáčky vložíme nastrouhaný křen a necháme macerovat asi půl hodiny. Už nevaříme, protože křen by mohl zhořknout. Množství křenu musíme odhadnout podle chuti křenu.
Servírujeme taštičky opečené, přelité omáčkou a s pažitkovým olejem.
Tadeáš Šumbera
Vyučil se kuchařem v České Lípě. Miluje svíčkovou na smetaně, pstruha nebo dušená hovězí líčka. Rád pracuje se zapomenutými surovinami – třeba s kachními žaludky. V kuchyni se drží hesla: „Dělejme svou práci pořádně a dosáhneme skvělých výsledků.“ Kuchařina ho nesmírně baví, rád si o jídle povídá a ještě raději vaří. Je ženatý.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.