Telecí cordon bleu rozzářilo nadšením milovnici řízků Dagmar Patrasovou
S Pochoutkami na talíři jsme se v restauraci v Růžové zahradě v Praze – Strašnicích naučili dělat telecí cordon bleu, tak jak se opravdu má dělat. Jde o plněný telecí řízek se šunkou a sýrem ementálového typu smažený na přepuštěném másle. Je to král mezi řízky! Recept nás naučil šéfkuchař Michal Doležal.
Telecí cordon bleu
Ingredience na 3 porce:
450 g falešné telecí svíčkové
3 plátky ementálu nebo sýra ementálového typu (může být i raclette)
3 plátky dušené šunky (min. s 90% podílem masa)
1 vejce
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
sůl
pepř
500 g přepuštěného másla
Postup:
Telecí maso odblaníme, nakrájíme tak, že jeden plátek z válečku nedokrojíme a druhý ano. Tím pádem můžeme plátek rozevřít jako knihu a lehce naklepat. Jedna porce by měla vážit 120 – 150 g.
Kraje řízků lehce nakrojíme, aby se nekroutily. Osolíme z výšky, abychom pokryli celou plochu masa, opepříme čerstvě mletým pepřem. Na maso položíme nejdříve plátek šunky po celé ploše, lépe v něm pak bude držet rozpuštěný sýr a nebude vytékat. Na šunku položíme z poloviny menší plátek sýra, „knihu“ zavřeme – maso přeložíme.
Volné okraje masa naklepeme, aby se maso uzavřelo, a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme ve větším množství přepuštěného másla, které můžeme lehce osolit.
Máslo rozpálíme, vložíme maso a můžeme vypnout plyn. Je to první fáze smažení, kdy cordon bleu dostane barvu a bude křupavý. Řízky vyndáme. Mezitím máslo pomalu stydne, protože sporák je vypnutý. Potom maso vložíme znova do rozpáleného másla a doděláme. Pokud budeme dodělávat v troubě, což také jde, můžeme přijít o křupavost strouhanky.
Jako přílohu podáváme klasickou bramborovou kaši. Brambory uvaříme, scedíme, rozšťoucháme a přidáme tuhé máslo a horké mléko v tomto pořadí a nakonec našleháme.
Michal Doležal
Vaří a šéfuje kuchyni v Restauraci v Růžové zahradě, kterou najdete ve čtyřhvězdičkovém hotelu „Villa“. Zásadně vaříme pouze z čerstvých sezónních surovin s důrazem na moderní pojetí gastronomie.
V kuchyni se pohybuje s lehkostí, drží se správných postupů a nešetří úsměvem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.