Telecím líčkům na černém pivu se těžko odolává. Propadl jim i herec Martin Zahálka
Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem zavítali do Malešického mikropivovaru, kde se od šéfkuchaře Tomáše Kroutila připravovat telecí líčka s bramborovou kaší. A s ohledem k místu je zřejmé, že se líčka dusila na černém pivu. Pozvání přijal i herec a moderátor Martin Zahálka.
Telecí líčka na černém pivu
1 kořenová petržel
2 mrkve
½ celeru
2 cibule
olej
3 oříšky másla
1 kg telecích nebo hovězích líček
2 bobkový listy
3 kuličky nové koření
10 kuliček celého pepře
sůl
snítek tymiánu
1 litr vývaru
1 černé pivo (čím silnější, tím lepší)
hladká mouka
Postup:
Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) a cibuli očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu si v rozpáleném kastrolu na oleji dozlatova orestujeme. Přidáme líčka, bobkový list, nové koření, tymián a dále restujeme.
Po orestování osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vývarem spolu s černým pivem (v poměru 2:1) a vložíme do trouby dusit. Pokud použijeme hovězí maso, dusíme 1,5 až 2 hodiny. V průběhu dušení hlídáme množství tekutiny a případně dolejeme vývar nebo pivo (nebo obojí).
Když jsou líčka měkká, z omáčky je vyndáme a uchováme teplé. Vyjmeme také bobkový list a omáčku zahustíme smíchaným povoleným máslem s hladkou moukou.
Omáčku provaříme, dokud se její objem nesníží přibližně na polovinu. Na závěr omáčku procedíme a případně dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborovou kaší.
Tomáš Kroutil
Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze – Klánovicích a první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.