Tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu od Martina Macháčka
V pražské restauraci Sanduga šéfuje kuchyni Martin Macháček. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil vařit středomořskou tomatovou polévku s nokem z řeckého jogurtu. Ochutnala i herečka Jitka Sedláčková.
Středomořská tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu
- 300 g očištěné mrkve
- 100 g červené cibule
- 100 g očištěného řapíkatého celeru
- 10 g očištěného zázvorového kořenu
- ½ kg drcených rajčat
- 2 dcl bílého vína
- cukr
- krupice
- sůl
- slunečnicový olej
Postup:
Drcená rajčata můžeme zakoupit v obchodě jako konzervu. V nabídce je jak varianta se slupkou, tak bez slupky. Záleží na naší chuti. Pokud chceme použít rajčata čerstvá, pak si je nakrojená spaříme v lehce osolené horké vodě. Poté rajčata necháme zchladit ve vodě s ledem. Zchlazená rajčata oloupeme, zbavíme jádřinců a rajčata jemně povaříme.
Na velké kousky si nakrájíme očištěnou mrkev, cibuli, celer a zázvor. U celeru použijeme i omytou nať.
Do kastrolu nalejeme olej a necháme rozpálit. Nasypeme nakrájenou zeleninu, kterou necháme lehce zatáhnout. Posypeme cukrem a zeleninu necháme zkaramelizovat a ihned zalíváme bílým vínem. Na vaření používáme suché víno, ale vše záleží na chuti. Pokud máme raději víno červené, můžeme bílé nahradit červeným. Po třech minutách přidáme vařená drcená rajčata a víno necháme postupně vyvařit. To bude trvat přibližně půl hodiny.
Hotovou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme pravý řecký rajčatový protlak, který polévce dodá sytě červenou barvu. Českým protlakem této barvy žel nedocílíme. Po rozmixování polévku ještě provaříme.
Podáváme s nokem z hustého řeckého jogurtu, který vykrojíme dvěma lžícemi.
Pasta baba ghanoush
- lilek
- tahini pasta
- česnek
- extra virgin olivový olej
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup:
Lilek podélně rozřízneme a na dužině vytvoříme mřížku, díky které se bude lépe péct. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 stupňů přibližně 30 až 35 minut.
Po upečení lilek oloupeme a pro další přípravu použijeme jen dužinu. Dáme do misky, přidáme polévkou lžíci tahini pasty, nakrájený česnek, petrželku a osolíme. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme a pastu máme hotovou.
Pastu podáváme s pita chlebem.
Co je tahini pasta?
Tahini jsou rozemletá sezamová semínka s trochou mořské soli. Vyrábí se ze semínek loupaných, pražených (běžnější u nás) i neloupaných semínek (běžnější v Indii). Chutí se tahini podobá arašídovému máslu, které je populární jak v USA, tak i u nás. Správné, kvalitní tahini by mělo obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ořechových pastách může objevit palmový tuk a další suroviny, které by tam neměly co dělat. Tahini pastu zakoupíte v každém větším supermarketu.
Martin Macháček
Kuchařem se vyučil v Jeseníku. Touží po dokonalosti a snaží se před hosty prezentovat pokrmy připravené z nejkvalitnějších surovin. Tajemství úspěchu jeho práce je ve věrnosti základům středomořské kuchyně, kterou neustále obohacuje o nové chutě i suroviny.
Připravovat středomořské speciality podle tradičních receptur se naučil přímo v Řecku, ale jeho cesty za poznáním komplexnosti středomořské kuchyně ho zavedly také na Kypr, do Španělska a do dalších států.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.