Úředníci i žadatelé tápou v nejistotě. V Portálu stavebníka ani po aktualizaci nefungují základní věci

2. srpen 2024 05:00

Úředníci po celém Česku mají problémy s Portálem stavebníka. Informační systém stavebního řízení, který měl státní správě přinést rychlejší a jednodušší povolování staveb, má podle některých uživatelů i po poslední aktualizaci z tohoto týdne nedostatky. Stavební řízení se kvůli tomu zpožďují. Obrovský chaos tak panuje třeba na stavebním úřadě v Benešově, kde aktuálně není možné vyřídit ani jinak poměrně rychlé kolaudace.

Kdyby teď někdo podal žádost na kolaudaci školky, která má začít fungovat od 1. září, nebylo by to možné stihnout. Úředníci v Benešově jsou zoufalí. „Nefunguje to vůbec, jak by mělo a jak bylo slibováno. Nejdou základní věci, jako třeba ztotožnit vlastnictví, nejdou otvírat přílohy podaných žádostí v PDF formátu. V systému nelze vracet a opravovat jakékoliv omyly, což si myslíme, že je naprosto zásadní věc,“ říká Iva Tichovská, vedoucí odboru výstavby a územního plánování.

„Je to paskvil. Nedokážu si představit, co můžou prožívat stavebníci, protože my nejsme schopní jim jakkoliv pomoct,“ přidává se Tomáš Balík, referent stavebního odboru. A tak žadatelé zůstávají bez odpovědí a v nejistotě.

Třeba Soňa Ježková potřebuje nutně kolaudaci prostoru, který má od 1. září sloužit jako rehabilitace. „Momentálně se nacházíme ve svízelné situaci, kdy nejsem schopná třeba ani uhradit poplatek za kolaudační povolení, protože ten portál úplně skvěle nefunguje a nejde mi zprostředkovat ta platba jako taková. Bohužel z mé pozice vůbec nejsem schopná tu žádost rozkliknout a nevím, v jaké fázi to je.“

Ministerstvo pro místní rozvoj situaci řeší a podle náměstka ministra Lukáše Černohorského je systém aktualizován podle toho, jak přicházejí podněty ze stavebních úřadů. „Platí, že aktualizace portálu stavebníka a informačního systému stavebního řízení nasazujeme zhruba každé dva týdny. Nejzávažnější opravy pak dodavatel nasazuje v řádu dní,“ tvrdí náměstek.

Úředníci se k digitalizaci potýkají i s obrovským návalem žádostí, které lidé doručili těsně před změnou stavebního zákona. Třeba v Benešově jich přijali za poslední červnový týden 600. Podle Ivy Tichovské je to práce na pět měsíců. „Za současného stavu asi nejsme vůbec schopni dodržovat správní lhůty stanovené ať už novým nebo původním stavebním zákonem.“ Podobně jsou na tom stavební úřady napříč republikou.

autoři: Věra Hájková , djo
Spustit audio