Úroda jablek se letos opravdu povedla a Iva Hüttnerová má tip na jejich zpracování

Největší audioportál na českém internetu

Křížaly | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Úroda jablek se letos opravdu povedla a Iva Hüttnerová má tip na jejich

Mezi nejoblíbenější podzimní ovoce u nás patří bezpochyby jablka. Voňavý štrůdl s rozinkami, teplý kompot se skořicí a hřebíčkem nebo jablečný mošt. To byly tradiční dobroty, které naše babičky připravovaly pravidelně.

Zapomenout ale nesmíme ani na křížaly. Přípravu určitě znáte. Stačí omytá jablka zbavit jádřince, nakrájet na tenké měsíčky nebo kolečka a pozvolna sušit v troubě na teplotu kolem 60 °C. Křížaly mají být vysušené, ale přesto krásně pružné. V uzavřené nádobě vydrží na chladném místě celý rok. Jsou výborné jen tak samotné a v zimě z nich uvaříte skvělý ovocný čaj. Myslím, že je čas si udělat zásoby.

autor: Iva Hüttnerová

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.