Vánoce po italsku miluje režisérka Jitka Němcová, ochutnala s námi jehněčí s kaštany
Těsně před vánocemi jsme si dali sraz s režisérkou Jitkou Němcovou v italské restauraci Aromi v Praze. Užili jsme si stůl plný vánočních dobrot od šéfkuchaře Petra Špejzla. Jitka prožila vánoce v Římě jako studentka a od té doby miluje Itálii. Chutnalo ji i jehněčí v preclíkové krustě s restovanou zeleninou a kaštany.
Jehněčí karé se zeleninou a kaštany
Na 4 porce:
1 kg jehněčího masa – hřebínku
200 g grissin (grissiny = italské preclíky)
100 g pistácií
3 bílky
3 snítky čerstvé máty
100 g másla
50 ml olivového oleje
8 růžiček brokolice
8 růžiček květáku
200 g loupaných jedlých kaštanů
4 menší mrkve
sůl
pepř
2 snítky tymiánu
čerstvá petrželka
Postup:
Maso nejdříve odblaníme, necháme vcelku a z obou stran ochutíme solí a pepřem. Maso děláme vcelku, abychom v něm udrželi více šťávy. Na pánev dáme olivový olej, opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Opečeme ho do hněda, čím více opečeme, tím je výraznější chuť. Pak maso dáme do pekáčku a propečeme 7 minut v troubě při 200 °C. Maso po té vyndáme a necháme ho 15 minut odpočívat, aby se uvolnilo.
Když maso odpočívá, rozdrtíme grissiny, pistácie a nasekáme čerstvou mátu. Maso pak namočíme v bílkách, obalíme ve směsi a na dvě minuty dáme zapéct do trouby.
Zeleninu (dle chuti) spaříme a dohromady opečeme na pánvi na olivovém oleji, posolíme, přidáme čerstvou petržel.
Podáváme v jedné míse a hosté si nabírají své porce na talíře až na stole.
Petr Špejzl
Po dokončení gastronomického vzdělání odstartoval svou kariéru v Česku jako sous chef. Dále následovala v Petrově životě zkušenost s prací v zahraničí, kdy celkem pět let vedl kuchyně hned několika podniků v Irsku. Od roku 2010 po boku michelinského kuchaře Andrea Accordiho pracoval v pražském hotelu Four Seasons.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.