Vánoční rybí polévce podle rodinného receptu propadla Vilma Cibulková
Tradiční jídla si žádají tradiční recepty. Osvědčený postup na vánoční rybí polévku z kapřích hlav a mlíčí prozradil šéfkuchař pražské restaurace Bella Vista Tomáš Turek. Recept na silnou polévku s minimálním zahuštěním má od své babičky. Vynikající chuť ozbrojila i Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a herečku Vilmu Cibulkovou.
Vánoční rybí polévka
- 3 hlavy kapra zbaveného žáber a očí, podélně rozkrojené na 2 poloviny
- 400 g jiker a mlíčí
- 2 nebo 3 mrkve – podle velikosti
- 1 kořenovou petržel
- ¼ bulvy celeru
- 250 g másla
- 70 g dětské krupičky nebo krupice
- 50 g petrželky - natě
- muškátový květ
- sůl
- 5 rohlíků nebo housek (bez makového nebo kmínového posypu) nakrájené na kostičky
Postup:
Hlavy dáme vařit do mírně osolené vody na půl hodiny. Vnitřnosti dáme vařit do mírně osolené vody (do jiného hrnce) pouze na čtvrt hodiny.
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a do dalšího hrnce dáme asi 40 g másla, na kterém orestujeme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vody.
Ve čtvrtém kastrůlku na 50 g másla lehce opečeme krupici. Připravíme si tak hrubší jíšku, která později poslouží k zahuštění polévky.
V pátém kastrolu rozpustíme zbylé máslo, dáme na mírný oheň a opečeme na něm housku nebo rohlíky nakrájené na kostky až dozlatova. Tuto práci děláme dlouho a na malém ohni, aby se tak všechno máslo vsáklo a houstičky opražily.
Až povaříme vnitřnosti, nalijeme je do hrnce s orestovanou zeleninou a pak scedíme do hrnce i vývar z hlav. Z hlav obereme všechno maso a dáme do hrnce, který přivedeme k varu.
Do hotové jíšky přidáme trochu vody a přes cedník ji podle potřeby propasírujeme do hrnce s polévkou. Polévku chvíli provaříme a dochutíme muškátovým květem, případně dosolíme.
Houstička by měla být již osmažená, a tak ji stáhneme z ohně. Do polévky dáme úplně na konec nasekanou petrželku. Houstičku dáme do misky se lžící na stůl, aby si každý mohl průběžně dosypávat. Nakonec servírujeme polévku.
Tomáš Turek
Láskou k jídlu a vaření zahořel v pubertě, když se rozhodovalo, co bude dělat. Vaří rád českou kuchyni, miluje staré osvědčené recepty a nerad ty původní šidí nebo předělává. Nejcennější radu do kuchařského života prý dostal od majitele sítě Ambiente Tomáše Karpíška: Nikdy neříkej, že něco nejde, ale udělej všechno, aby to šlo. Kuchařina je podle něj sice náročná, stresová, ale má ji rád.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.