Velikonoční mačkaný hrášek s kačenkami a houbovou omáčkou pro Uršulu Klukovou
Velikonoce jsme v Pochoutkách na talíři oslavili s Uršulou Klukovou a pochutnali jsme si na mačkaném hrášku s kačenkami, ztraceným žloutkem a houbovou omáčkou. Recept nám připravil šéfkuchař restaurace Mlýnec v Praze Marek Šáda. Je to výtečné jarní bezmasé jídlo, které potěší každého.
Mačkaný hrášek s kačenkami
Ingredience na 2 porce:
500 g čerstvého vyloupaného hrášku
3 jarní cibulky
30 g máty
30 g koriandru
1 lžička rozdrceného kmínu
1 šalotka
50 g másla
zeleninový vývar na zředění
sůl
pepř
2 žloutky
Postup:
Hrášek spaříme v osolené vodě a zchladíme ve studené vodě, aby zůstal zelený.
V dalším hrnci zpěníme šalotku, přidáme hrášek, osolíme, opepříme, přidáme vývar a trošku másla. Hrášek rozmačkáme mačkadlem na brambory, aby se směs spojila. Vyvaříme tekutinu a přidáme bylinky.
Na konec ještě přidáme bio žloutek pošírovaný v olivovém oleji. Vajíčko rozklepneme a vyjmeme žloutek Ten vložíme do oleje rozehřátého na 80 °C, kde se žloutek zahřeje asi 5 minut, aby zůstal tekutý. Pak ho použijeme při servírování na talíř.
Šalotku zpěníme na másle, přidáme na půl rozkrojené kačenky, kmín, trochu zeleninového vývaru a povaříme.
Při servírování vespod je mačkaný hrášek, na něj položíme orestované houby, doprostřed přidáme pošírovaný žloutek a polijeme houbovou omáčkou.
Houbová omáčka
Ingredience:
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 hrstička sušených hub
1 hrstička čerstvých kačenek
50 ml octa
100 ml smetany
500 ml zeleninového vývaru
olivový olej, máslo
3 snítky tymiánu
Postup:
Do kastrolu nalijeme olivový olej, přihodíme nahrubo nakrájenou šalotku a česnek na plátky. Po lehkém orestování přihodíme kačenky posekané na malé kousky (nožička i klobouček), přidáme sušené houby (nemusí se předem namáčet), tymián a společně orestujeme dosklovata.
Přidáme máslo, necháme zpěnit, lehce osolíme a opepříme, přidáme trošku octa a necháme ho odvařit, aby to nebylo moc agresivní.
Po té zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pomalu redukovat asi 1 hodinu. Nakonec zjemníme smetanou, necháme ještě chvíli provařit, scedíme a omáčka je připravená. Je světlá, lehce nakyslá.
Marek Šáda
Už jeho děda byl kuchař, a když jsem se na základní škole rozhodoval na jaký obor jít, přišlo na jeho slova: „Jíst se bude vždy“.
Po škole pracoval v několika špičkových restauracích po boku uznávaných šéfkuchařů, z nichž jeden byl za své umění oceněn michelinskou hvězdou. Pak odletěl do New Yorku otevřít jako Head Chef restauraci. V San Franciscu jsem v The Culinary Institute of America absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořské plody.
Je vždy příjemně naladěn, je radost s ním být v kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.