Vepřová kotleta nasladko. S omáčkou z černého piva a medu zachutnala Pavlu Soukupovi
Dabér Pavel Soukup miluje masa nasladko. Proto si užil grilovanou vepřovou kotletu na pivu a medu, kterou připravil šéfkuchař pražské restaurace Villa Voyta Lukáš Jelínek. Jak se připravuje s baby špenátem na česneku a slanině, zjišťovali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.
Grilovaná vepřová kotleta
vepřová kotleta
slunečnicový olej
sůl, pepř
Postup:
Kotletu nakrájíme na plátky (neklepeme!), z obou stran osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s olejem opečeme po dobu 3 minut z každé strany. Po opečení ji necháme chvilku odpočinout.
Opečenou kotletu dáme do rozehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme po dobu 8 minut.
Mačkané brambory
8 větších brambor
slanina
česnek
cibule
sůl
oříšek másla
Postup:
Brambory očistíme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostky.
Nakrájenou slaninu orestujeme na rozpálené pánvi s máslem.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájené uvařené brambory. Promícháme, dochutíme solí a pepřem a rozšťoucháme.
Restovaný baby špenát
baby špenát
máslo
šalotka
nasekaný česnek
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, nasekanou šalotku a česnek. Orestujeme. Kastrol odstavíme a přidáme špenát. Promícháme a necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.
Omáčka z piva a medu
400 ml černého piva
lžíce medu
Postup:
Do rozpáleného kastrolu nalejeme černé pivo, přidáme med a svaříme na konzistenci, která nám vyhovuje. Čím je omáčka hustší, tím je chuť výraznější.
Lukáš Jelínek
Usměvavý Lukáš Jelínek pracuje jako šéfkuchař v restauraci Villa Voyta v Praze 4. Učil se mimochodem u Zdeňka Pohlreicha. Vařil i v japonském Tokiu (demichef v hotelu Renaissance) a Francii (Grasse - restaurant La Bastide St-Antonie oceněný dvěma michelinskými hvězdami). Rád používá čerstvé suroviny a vaří vše od základu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.