Vepřový bůček s kořením pěti vůní ochutnal herec Miroslav Šimůnek
Recept na typický český bůček s asijským šmrncem nás naučil šéfkuchař Ondřej Soukup z podniku Atelieru Red and Wine v Praze na Smíchově, který je zařazen i do letošního ročníku gastronomického průvodce Michelin. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si k ochutnání přizvali i herce a prince z pohádky Z pekla štěstí Miroslava Šimůnka.
Glazovaný vepřový bůček s kořením pěti vůní a se šťouchanými brambory s medvědím česnekem:
- libovější vepřový bůček s kůží
- kečup manis
- sladká sojová omáčka Kikkoman
- voda
- koření pěti vůní
- med
- chilli
- citronová tráva
- šalotka
- zázvor
- máslo
Postup:
1. Na bůčku si nakrojíme kůži (například na čtverečky). Maso zlehka nasolíme a malinko opepříme.
2. Na sporáku necháme nasucho rozpálit kastrol. Přilijeme olej. Do rozpáleného oleje dáme maso (kůží dolů), které se nám musí z obou stran zatáhnout. Maso kůží dolů nám lépe pustí tuk.
Dobrá rada: Do studeného hrnce nedáváme nikdy olej, protože se nám začne hned přepalovat. Vždy rozpálíme hrnec na sucho a pak vlijeme olej. Totéž platí o máslu nebo jiném tuku.
3. Zatažené maso vložíme do pekáče. Mezitím si v kastrolu po mase osmahneme na výpeku nasekanou šalotku, zázvor, chilli, citronovou trávu a česnek. Vše orestujeme. Na závěr restování přidáme koření pěti vůní. Přilijeme vodu, sojovou omáčku, kečup manis, přidáme med a necháme provařit.
4. Takto připravenou omáčkou zalijeme maso v pekáčku a dáme péct do rozpálené trouby až na 12 hodin na 90 °C nebo na 2,5 hodiny při 170 °C. V průběhu pečení můžeme maso polévat výpekem. Není to však nutné!
5. Po upečení maso vyndáme a šťávu přecedíme přes jemné plátýnko. Omáčku ještě ohřejeme, přidáme máslo – a pokud máme – i demi-glas. Vše svaříme. Získáme tak omáčku na glazování.
6. Upečené maso nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvičce maso opečeme. V průběhu opékání maso glazujeme připravenou omáčkou.
7. Do zbylé omáčky přidáme trochu másla a vše tyčovým mixerem rozmixujeme. Omáčkou pak poléváme při podávání maso.
Štouchané brambory s medvědím česnekem:
medvědí česnek
brambory
máslo
šalotka nebo cibule
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v kastrolu uvaříme v osolené vodě. Po uvaření brambory scedíme.
2. Šalotku nebo cibuli si nakrájíme najemno. Rozpálíme si rendlík, do kterého necháme rozpustit máslo. Přidáme nakrájenou šalotku nebo cibuli a zlehka zpěníme.
3. Uvařené brambory v hrnci rozšťoucháme, přidáme zpěněnou cibulku a dle chuti osolíme a opepříme. Na závěr přidáme nakrájený medvědí česnek a vše dobře promícháme.
Ondřej Soukup
Vyučil se ve Vlašimi a pak prošel vyhlášenými pražskými restauracemi. Střídal prý samé zajímavé a různorodé podniky a nemůže říct, že bych se od někoho naučil méně nebo více, pokaždé to byla velká zkušenost. Má rád českou kuchyni, ale chutnalo mu třeba i v Itálii nebo Chorvatsku, kde si dopřával čerstvé ryby a ocenil jednoduchou kuchyni. Dnes šéfuje kuchyni v restauraci Atelier Red and Wine. Plánuje za jejími okny pěstovat na dvoře i bylinky a zeleninu. Dělá vše proto, aby získal i nějakou známku v průvodci Michelin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.