Vydatná minestrone. Italskou zeleninovou polévku ocenil i herec Michal Dlouhý
Na slavnou italskou zeleninovou polévku pozvala Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal známého herce a milovníka adrenalinu Michala Dlouhého do pražské restaurace Il Giardino – Toscana. Šéfkuchař Daniel Bukowski předvedl jednoduchý recept, u kterého je nejtěžší nakrájet všechnu zeleninu. Potom už je to hračka.
Zeleninová polévka minestrone
1 cibule
10 g másla
20 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 malá oranžová mrkev
1/8 celeru
1 malá žlutá mrkev
1/8 malé dýně
kousek pórku
½ červené papriky
½ žluté papriky
1 větší brambora
kousek cukety
¼ lilku
1 malá nepříliš ostrá chilli paprička
50 g černých fazolí
50 g bílých fazolí
150 ml rajčatového concasé (rajčata bez slupky a zrníček)
malá miska čerstvého špenátu
malá hrstička domácích nudlí nebo pár nalámaných špaget
1 litr zeleninového vývaru
sýr Pecorino na ozdobu
sůl, pepř
Postup:
Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky velikosti asi půl centimetru. Dopředu si namočíme a uvaříme fazole. Předem si také ve vodě uvaříme nudle nebo špagety.
Potom už pracujeme v jednom hrnci. Nejdříve si na dně rozpálíme olivový olej s máslem. Poté orestujeme cibuli s nadrobno nakrájeným česnekem, postupujeme rychle, aby se česnek nespálil a nezhořkl.
Pak přidáme kořenovou zeleninu, počkáme, až se jemně orestuje a přidáme postupně za sebou všechny ostatní suroviny (brambory, dýně, cuketa, lilek, paprika, pórek, chilli paprička). Fazole si ještě schováme.
Orestovanou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a provaříme, až zelenina změkne, ale nesmí se moc rozvařit, aby byla na skus. Teprve poté přidáme i fazole, rajčatové concasé a na samotný závěr listy čerstvého špenátu. Dochutíme solí, pepřem.
Při podávání vložíme do talíře lžíci uvařených nudlí, zalijeme polévkou, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme několika plátky nastrouhaného sýra Pecorino.
Daniel Bukowski
Vyučil se v Šilheřovicích na Hlučínsku. Nejvíc na své práci miluje pestrost a rád se nechá překvapovat – nápady svých kolegů, novinkami ve svém oboru i při pozvání do restaurace. Je zvyklý připravovat obědy také pro více než 700 hostů. Šéfujte totiž hotelové kuchyni hotelu NH Prague City v Praze na Smíchově.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.