Vynikající ženská polévka, tak nazvala malou rybí polévku Petra Černocká
Na osvěžující a vynikající rybí polévku, rychlou verzi slavné bouillabaisse, jsme pozvali zpěvačku Petru Černockou. Nadchla ji, pro svou snadnou přípravu a silnou chuť. Neodolala i toustu, který k ní servíroval šéfkuchař Ondřej Porner v restauraci Santini Garden v Praze na Jánském vršku.
Piccola bouillabaisse – malá rybí polévka
Ingredience na 3 degustační porce:
100 ml olivového oleje
8 g šalotky
6 g česneku
60 g srdcovek
80 g slávek
60 g vařené chobotnice
80 g filetu z mořského vlka
150 ml rybího vývaru
1 fenykl
špetka šafránu
sůl
pepř
plochá petržel na ozdobu
Postup:
Olivový olej rozmixovaný se šalotkou a česnekem dáme na rozpálenou pánev. Přidáme celý filet z mořského vlka kůží dolů, zasypeme slávkami a srdcovkami.
Rybí filet necháme bez míchání zatáhnout. Ryba se lehce připeče na dno, ale to nevadí, protože se směs podlije rybím vývarem (ze zbytků kostí mořského vlka, zeleniny a divokého koření se připraví výpek, zalije se vodou a 4 hodiny se vaří; potom se přecedí).
Rybu i mušle přiklopíme a vaříme. Všechny mořské plody se musí vařením otevřít, pokud se tak nestane, musíme neotevřené mušle vyhodit. Vaří se přibližně 4 minuty. Potom přidáme předem uvařenou chobotnici, ochutíme petrželí a opět krátce dusíme.
Po uvaření všechno maso vyndáme a vývar přecedíme.
Do přecezeného vývaru přidáme šafrán, který polévku obarví, dochutíme solí, pepřem a přidáme nakrájený fenykl. Vše provaříme 1 minutu, promícháme a lehce zašleháme oříšek studeného másla, které polévku zahustí.
Do talíře přendáme mořské plody a zalijeme polévkou. K polévce podáváme opečenou bílou bagetku.
Ondřej Porner
K vaření ho přivedla babička. Deset let vařil ve dvou restauracích v Itálii, odkud si přivezl lásku k lehké kuchyni, rybám, ústřicím a mořským plodům. Má rád i českou kuchyni a rád vaří z čerstvých surovin.
Dnes šéfuje restauraci Santini Garden v Praze na Jánském vršku. Vaření s ním bylo plné úsměvů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.