Vyvážený jídelníček jako cesta ke zdravé krvi
O krvi často přemýšlíme jako o zdroji informací o našem celkovém zdravotním stavu. Správným jídelníčkem však dokážeme ovlivnit také zdraví krve samotné. Jak si zajistit zdravou krev, poradí doktorka Kateřina Cajthamlová.
Krev je transportní médium, které přenáší po celém těle různé látky z různých orgánů. Z krve můžeme zjistit například dlouhodobé výkyvy cukru, množství potřebných minerálních látek i hladinu cholesterolu. Na základě rozboru krve je proto diagnostikována řada onemocnění.
Zdraví krve
Stav krve můžeme ovlivňovat životním stylem i jídelníčkem. Jedním z hlavních hledisek, který můžeme ovlivnit správným dýchání, je hladina kyslíku v krvi. Ale i množství cukru, tuků, stopových prvků a vitamínů v krvi je závislé na naší dietě a zdravým pohybem.
Krev si můžeme ale také zkazit. Mezi zlozvyky, které škodí naší krvi, patří především kouření, konzumace alkoholu, nadměrné pití kávy a černého čaje. Ohrozit nás mohou také neléčené záněty. „Krev si můžeme zkazit i v případě, kdy nebudeme chodit na pravidelné prohlídky k zubaři. V krvi totiž budou neustále cirkulovat zplodiny z bakterií, nebo bakterie samotné,“ upozorňuje doktorka Kateřina Cajthamlová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka