Vyzkoušejte italskou lahůdku. Třípatrový dezert z listového těsta nadchl Otu Jiráka
Jestli máte rádi sladké, zbystřete. Jak se připravují plátky karamelizovaného listového těsta, totiž zjistili v restauraci Il Toscana v NH Prague Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Daniel Bukowski podává italskou dobrotu s tvarohovo-kávovým krémem a lesním ovocem. Dezertu podlehl i herec Ota Jirák.
Plátky karamelizovaného listového těsta
200 g listového těsta
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
Postup:
Listové těsto vyválíme do tenka, ale nemoučíme. Místo mouky použijeme moučkový cukr, kterým těsto podsypeme, ale i poprášíme seshora.
Poté vidličkou bohatě propícháme těsto (profesionálové používají tzv. cukrářského ježka). Do dírek rukou vmeteme hlazením těsta moučkový cukr a pořádně zaválíme válečkem.
Těsto otočíme, proces opakujeme. Pak těsto nakrájíme na větší čtverce (8x8 cm) nebo obdélníčky a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minut.
Těsto se díky cukru a válení při pečení nezvedne, ale naopak zkaramelizuje. Upečeme si vlastně křupavé sušenky z listového těsta. Upečené čtverečky pak prokládáme krémem a ovocem.
Tvarohovo-kávový krém
125 g mascarpone nebo tučného tvarohu
100 g smetany ke šlehání
40 g moučkového cukru
2 žloutky
1 malý hrneček silné kávy
čerstvé lesní ovoce na ozdobu
sušené ovoce a ořechy na ozdobu
Postup:
Smícháme smetanu s mascarpone, moučkovým cukrem, kávou a žloutky. Směs promícháme, přecedíme přes jemné sítko a dáme do sifonové láhve. Pokud nemáme doma sifonovou láhve, vyšleháme šlehačem v míse.
Daniel Bukowski
Vyučil se v Šilheřovicích na Hlučínsku. Nejvíc na své práci miluje pestrost a rád se nechá překvapovat – nápady svých kolegů, novinkami ve svém oboru i při pozvání do restaurace. Je zvyklý připravovat obědy pro více než 700 hostů. Šéfujte totiž hotelové kuchyni hotelu NH Prague City v Praze na Smíchově.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.