Vyzkoušejte kuřecí prsíčko s bramborovo-cibulovým pyré. Zachutnalo i Martě Jandové
Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem zavítali do pražské restaurace Nola, aby se naučili připravovat kuřecí prso s kůží a kostí naplněné bylinkovou nádivkou. Postup jim předvedl šéfkuchař Martin Zdvíhal. Dobrotu s bramborovo-cibulovým pyré přišla ochutnat i zpěvačka a muzikálová herečka Marta Jandová.
Kuřecí prsíčko plněné bylinkovou nádivkou
1 kuřecí prsíčko s kůží a kostí
10 krajíců toustového chleba
200 ml mléka
2 vejce
bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
nakládaná kukuřice
sůl
pepř
rostlinný olej
Postup:
Kuřecí prsíčko očistíme, nakrojíme do něj podélně dostatečně velkou kapsu. Maso osolíme a opepříme a naplníme nádivkou.
Tu si připravíme z nakrájeného toustového chleba, který nejdříve necháme trochu opražit v troubě při 160 stupních po dobu 8-10 minut. Pak je vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a zalijeme mlékem, přidáme nasekané bylinky, nakládanou kukuřici, osolíme a opepříme.
Přidáme 2 žloutky a promícháme. Necháme chvíli odpočinout, aby se vsáklo mléko. Mezitím si ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Ten následně zapracujeme zlehka do těsta.
Nádivkou plníme kapsu v kuřecím prsíčku. Snažíme se jí tam vtlačit co nejvíce. Otvor můžeme zajistit párátkem.
Plněné kuřecí prso necháme zatáhnout na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran, poté vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut.
Bramborovo-cibulové pyré
brambory
2 cibule
trochu másla nebo oleje
sůl
Postup:
Brambory oloupeme, propereme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Mezitím si na oleji orestujeme cibulku dotmava jako na guláš.
Brambory rozšťoucháme a přimícháme orestovanou cibulku a případně dosolíme dle chuti.
Martin Zdvíhal
Pracuje jako šéfkuchař v restauraci Nola v Praze. Věnuje se nejen české kuchyni, která je oblíbená mezi Čechy hlavně v době obědů, ale i kuchyni francouzské, italské nebo i karibské.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.